Onnelin ja Annelin ihmeellinen maailma hurmaa

Ystävyyden voima ja ilo välittyvät kahdesta pienestä tytöstä kertovista Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjoista. Lisänä on ripaus taikaa ja ihmeellisiä yllätyksiä. Kirjojen maailma oli tavoitettu erinomaisesti myös Turun Nuoren Teatterin esityksessä Onneli ja Anneli. Näytelmän ovat Kurenniemen kirjoista dramatisoineet Eppu Nuotio ja Tuutikki Tolonen.

IMG_3008

IMG_3014

Tarina alkaa, kun sen ystävykset Onneli (Saana Saapunki) ja Anneli (Kerttuli Nera) löytävät tukun rahaa Ruusukujalta. Kuin ihmeen kaupalla paikalle osuu hurmaava Rouva Ruusupuu (Helmi Henell), jolta he ostavat itselleen oman talon. Talo on tehty juuri kahdelle pienelle tytölle: leluja, astioita, kauniita vaatteita on kaikkea valmiina kaksin kappalein. Pian paikalle huristelee pienellä autollaan myös nukkekotiin asumaan asettuva Vaaksanheimojen perhe. Miniatyyrikokoiset Vaaksanheimot oli saatu mukaan näytelmään kekseliäällä ja uskottavalla tavalla.

Kuva: Mikko Vihervaara

Kuva: Mikko Vihervaara

Tyttöjen naapuriin muuttaa pian myös orpokoti, jota johtaa rautaisella otteella Annelille tuttu Minna Pinna. Minna Pinnaa näyttelevä Netta Ollikka tekee johtajattaren hahmosta niin karmean, että äitejä yleisössä alkaa lähes oikeasti säälittää näytelmän orpolasten kohtalo. Onneli ja Anneli tempautuvat mukaan orpokodista karanneen Pekin pelastusoperaatioon, jonka tavoitteena on vapauttaa synkissä oloissa elävät orpolapset.

Kuva: Mikko Vihervaara

Kuva: Mikko Vihervaara

Turun Nuoren Teatterin työtä oli jälleen ilo katsella. Herttaiset Saana Saapunki ja Kerttuli Nera olivat nappivalinta Onnelin ja Annelin rooleihin ja lavastus onnistui luomaan pienillä muutoksilla useita tapahtumapaikkoja. Yksi näytelmän riemastuttavimpia hahmoja oli Ilmari Neran poliisimies Urho Ulpukka. Hiukan höppänän poliisin toimet huvittivat niin pieniä kuin suurempiakin katsojia. Poliisi Ulpukan ihastukseen, Jenna Kangasniemen esittämään naapuriin, Rosina Rusinaan oli saatu kirjoista tuttua kipakkuutta. Tyttöjen naapurissa asuvat siskokset Tingelstiina (Roosa Kuosmanen) ja Tangelstiina (Henna Piilinen) olivat hupaisia hörhöjä, joiden sykronoidut liikkeet ja hauskat heitot saivat aikaan monet naurut yleisössä. Myös siskosten erikoisessa puutarhassa kasvava vappupallokukka saa näytelmän lopussa yllättävän roolin.

Kuva: Mikko Vihervaara

Kuva: Mikko Vihervaara

Seikkailunmakuisen näytelmän päättyessä lähdimme katsomosta iloisina. Seurueen alakouluikäisiin lapsiin suurimman vaikutuksen teki Minna Pinna, leikit jatkuivat vielä kotonakin. Ystävän kanssa kaikki on mahdollista – ja ”voi miten hauskaa kaikki on”!

Onneli ja Anneli Turun Nuori Teatteri 13.2.–24.4.2016
www.nuoriteatteri.com

Kirjoittaja on Visit Turun tiedottaja.