Draamaa Turun illassa – Tarinoita varjoisilta kujilta

Pyhäinpäivän ilta, keskustan pimeät kujat, kauhutarinoita kaupungin synkästä menneisyydestä. Tässä puitteet hieman erilaiselle opastetulle kaupunkikierrokselle. ”Tarinoita varjoisilta kujilta – Halloween Special” johdattelee osallistujat Turun rikos- ja kummitushistoriaan. Kävellen tehtävä kierros lupaa murhia, tulta ja dramatisointia.

IMG_0137

IMG_0138

Turkulainen viihdyttäjäryhmä EduArt on erikoistunut järjestämään tavallisuudesta poikkeavia ja innovatiivisia esityksiä. Ryhmän tarinakierrosten fokus ovat kaupungissa tapahtuneet veriteot, outoudet ja mystiikka. Tarinoita elävöitetään myös näytelmällisin keinoin.

IMG_0148

IMG_0149

Pirunsarvisten ”haudankaivajien” johdattelema kierros starttaa Apteekkimuseolta. Viisikymmenpäinen joukko seuraa uteliaana. Mihin 4 km:n kävely viekään?

IMG_0155

Halloweenhengessä tämän kierroksen painotus on kummitustarinoissa. Turun historiasta löytyy materiaalia varmasti tuhansiin hämäriin kertomuksiin, joten teeman mukainen rajaus on paikallaan. Tarinoita on etsitty lehdistä, arkistoista, paikallisilta. Näyttelijätaustainen ryhmä on pyrkinyt paikantamaan tapahtumat niiden alkuperäisille sijoilleen. Onneksi aivan keskustasta löytyy mielenkiintoista tutkittavaa reilun parin tunnin kierrokselle.

IMG_0162

IMG_0167

Fortuna-korttelilla kuullaan Kellariravintolan räyhähengistä, jotka ovat kaadelleet kattiloita ja jäädyttäneet vihanneksia. Yläkerran kirjakaupan käytävillä vaeltelee kuulemma edelleen vaaleapukuinen kirjanpitäjähahmo…

Ylioppilasteatteri ja Kaupunginteatteri kätkevät sisäänsä lukuisia mystisiä hahmoja ja selittämättömiä tapahtumia. Aleksis Kiven patsaskin liittyy teatterin kauhutarinoihin…

IMG_0175

IMG_0177

Joki tummenee ja mäki jyrkkenee. Samppalinnanmäen portaissa kohtaamme juopot korttia pelaavat veljekset. Velikultien tarinaan liittyy itse Piru – väkivaltaa unohtamatta.

IMG_0182

Lehdet kahisevat nilkoissa pimeän puiston läpi kulkiessamme. Tämän kierroksen dynamoina, tai pikemminkin myrskylyhtyinä, toimivat tarinoita varsin sujuvasti suoltavat ”haudankaivajat” Jussi Tanhuanpää ja Toni Enholm. Sopivin väliajoin kertomuksia ilmestyvät värittämään ryhmän muut jäsenet. Vakuuttava kerronta ja miesten rennonletkeä, kalmanhajuinen läpänheitto toimii.

IMG_0189

Pimeässä tututkin nurkat näyttävät erilaisilta. En ole tullut ajatelleeksi, että ruuhkaisen Kaskenkadun voi ylittää kapeaa Mustainveljestenkujaa pitkin, ja siirtyä näin kätevästi puistosta toiseen. Tuolla kujalla törmäämme Raunistulasta viinaa hakeviin kivenhakkaajiin. Kujan portaikko kätkee sisäänsä synkän historian, eräs kivistä kun kuulemma itkee. Eikä onnenkyyneliä…

IMG_0199

IMG_0204

IMG_0205

Vartiovuoren puistossa väkivaltaiset tarinat jatkuvat. On varkaita, kirveitä, vihaisia ämmiä, piikoja, nähtyjä ja näkymättömiä ruumiita.

IMG_0212

IMG_0214

IMG_0220

Tähtitornilla syttyvät tulet. EduArtista löytyy myös tulitaiteilijoita. Tulennielentää ja muita tulitemppuja seurattuamme saamme läksytyksen kirkon taholta – olemmehan juuri myyneet sielumme paholaiselle.

IMG_0223

IMG_0228

IMG_0234

IMG_0241

Vartiovuorelta Hämeenkadulle. Kaupunkilaisten joukossa saattaa nähdä erään merikapteenin murhatun perheen yhä edelleen harhailemassa…

IMG_0265

Kierroksen tarinat sijoittuvat pääosin 1900-luvun alkuun, mutta Vanhalla Suurtorilla ja Porthaninpuistossa sukelletaan myöhäiskeskiaikaan. On aika mikä tahansa, kuolema ja kummittelu ovat läsnä.

IMG_0285

Vähätorilla kuullaan, että kirjastotalon haamu käy järjestelemässä kirjoja vanhan mallin mukaan. Räyhähenki puolestaan sotkee opiskelijoiden muistiinpanoja ja tenttikirjoja.

IMG_0269

IMG_0271

Österbladin tontilla pamahtaa, kun nuori sotilaspoliisi ampuu yhtäkkiä valtiollisen poliisin etsivän. Ilmassa on salaliittoteorioita. Pätevä korttelipoliisi hoitaa hommansa, kierroksemme päättyy rauhallisissa tunnelmissa. Varjoisten kujien tarinat vangitsivat – ja saivat näkemään pimeän Turun uudessa valossa.

www.eduart.fi