Kuninkaallista kohtelua Tammiluodon viinitilalla

Vierailumme Tammiluodon viinitilalle ei olisi voinut tapahtua kauniimpana päivänä. Syksy tarjoili parastaan, kun aurinko paistoi ja saaristo oli pukeutunut syksyn satoihin väreihin. Oman maagisen mausteensa maisemaan antoi yöpakkasen aiheuttama kuura, joka oli ikään kuin pysäyttänyt maiseman jäisellä katseellaan.

DSC_0236

DSC_0224

Meren pinta oli peilityyni ja takapenkin valokuvausharrastaja kuolasi ohi vilahtavia maisemia sivuikkunasta.

DSC_0223

Matkamme Turun keskustasta kesti noin kolmekymmentä minuuttia ja tästä puolet erittäin kauniissa maisemissa. Ne valmistavat mielen kokouspäivään saaristossa.

Pieni ryhmämme koostui yritykseni Lyyti Oy:n johtoryhmästä, jonka kokouksen päätimme järjestää Tammiluodossa samalla kun tarjoutui mahdollisuus tutustua tilan toimintaan ja tuotantoon. Johtoryhmämme koostuu hyvän ruuan ja juoman ystävistä, joten kohtalaisen kriittinen vierasryhmä autosta Tammiluodon pihaan purkautui.

DSC_0226

Tammiluodon isäntä, Timo Jokinen, otti meidät vastaan satojen ryhmien kokemuksella ja esitteli tilansa toimintaa luontevasti. Tammiluoto sijaitsee pienellä niemellä Paraisten sisäsaaristossa, kauniin kaislikkorannan ympäröimässä maisemassa. Paikka löytyy myös merikortista käyntisatamana ja veneellä tilalle pääseekin 1,5 metrin väylää pitkin. Vierailulaituri on juuri uusittu ja kesäaikaan satamassa yksityisasiakkaita palvelee viinitupa/kahvila sekä tilamyymälä. Aukioloajat kannattaa vilkaista Tammiluodon sivuilta etukäteen.

Aloitamme kierroksemme tilamyymälästä, jossa on kaupan paljon muutakin kuin vain tilan omia tuotteita. Kaikkea yhdistää paikallisuus ja artesaanihenki. Tehdasnäkkäriä ei hyllystä löydy, vaan paikallisten pientuottajien herkkuja.

DSC_0227

DSC_0229

”Hyllyt ovat kesän jälkeen vähän tyhjillään. Sesonkina tai ison ryhmän tullessa nämä ovat aina täynnä. Vierailla vähintään yhtä tärkeää kuin tutustua tilaan, on vierailla kaupassamme. Täältä ostetaan paikalliset tuliaiset” kertoo Timo. Itse en tässä vaiheessa lastaa ostoskoriin vielä mitään, sillä meillä on edessä viininmaistelutuokio heti tutustumiskierroksen jälkeen.

DSC_0230

DSC_0231

Kaupan jälkeen vierailemme suurimmassa juhlatilassa, johon mahtuu 120 vierasta tai kokoustajaa. Tila on valoisa ja raikas sekä varustettu myös kokoustekniikalla. Häitä näen täällä tanssittavan oikein iloisissa merkeissä.

DSC_0232

Piipahdamme katsastamassa myös rantasaunan, jonka lauteille menee 15 saunojaa kerrallaan. Isompikin ryhmä voi nauttia saunasta, paljusta ja merestä, sillä itse rakennus ja katettu sekä lämmitetty veranta vetää varmasti 30 henkeä.

”Parasta täällä on luonto. Joskus minulta kysytään, että mitä joudun maksamaan siitä, että saan työskennellä näissä maisemissa!” nauraa isäntämme Timo. ”Tuosta lähtee polku tilan korkeimpaan kohtaan. Sieltä laelta näkee meren kolmessa suunnassa. Todella kaunis paikka.”

DSC_0237

Kokousta merimaisemassa

Tutustumiskierroksen jälkeen istumme rannan viinitupaan puupenkeille puupöytien ääreen ja pääsemme tutustumaan tilan tuotteisiin. Olen itse hyvin epäileväinen suomalaisia marjaviinejä kohtaan ja suhtaudun edessä olevaan tehtävään mielenkiinnolla, mutta ennakkoluuloisesti.

Timo avaa pullon kylmää ja kuohuvaa karviaismarjaviiniä. Viinissä on pienet, aktiiviset kuplat ja väri on upean keltainen. Tuoksussa on karviaista, mutta pelkäämäni äklömakeus puuttuu kokonaan. Maistan. Mitä! Tämähän on hyvää! Raikas, hedelmäinen, hyvät kuplat ja jälkimaussa tulee upeasti karviainen kielen päälle.

DSC_0239

Hämmästyn, kun luen, että viini on puolimakea. Normaalisti suosin kuivia kuohuviinejä, mutta tämän makeus häipyy tasapainoisiin happoihin ja mukavaan marjaisuuteen täysin. Hyvä valinta vaikka kesähäiden alkumaljaksi.
”Niin, suurin osa ryhmävieraistamme haluaa ehdottomasti tilan omia tuotteita. Tarjoilemme myös muita viinejä ryhmille, mutta koska tänne tullaan, niin paikallista halutaan.” isäntämme vahvistaa.

Maistamaamme viiniä saa ostaa vain ja ainoastaan tilan kaupasta hintaan 17,5€ / pullo. Harkitsen tätä tuliaiseksi jollekin sellaiselle, jolla on yhtä väärä käsitys suomalaisista marjaviineistä kuin itselläni.

Karviaisviinin jälkeen lasimme täyttyvät tilan toisella kuohuvalla, eli mansikkaisen punaisella kuohuviinillä. Mansikkaista se todellakin on, sillä mansikkapitoisuus on viinissä 60% ja 40% on punaista viinimarjaa. Hintaa on pari euroa enemmän kuin edeltäjällä.

Maku on virheetön ja erittäin mansikkainen. Näen itseni kesäisellä laiturilla pullo tätä coolerissa. Viinimarja tuo hapon, jota mansikassa ei itsessään ole yhtään. Ei todellakaan hassumpaa tämäkään.

Pian paljastuu, että ryhmämme saa todellakin kuninkaallista palvelua, kun näemme alkuruuat. Toast Skagen Tammiluodon tapaan ja tarjoilijana on Svenska Klubbenilta tuttu Rolf.

”Kun Ruotsin kuningaspari vierailee Turussa, on Rolf usein heidän tarjoilijansa” kertoo Timo.

DSC_0233

DSC_0234

DSC_0240

Toas Skagen maistuu erinomaiselle. Ravuissa ei ole todellakaan pihtailtu ja pelkkä alkuruokakin riittäisi pieninälkäiselle. Emme kuitenkaan vastustele, kun isäntämme kertoo, että pääruuaksi olisi hänen itsesavustamaa lohta ja Tammiluodon siideri-Aurajuustokastiketta sekä peruna-tomaattipaistosta.

DSC_0243

DSC_0244

Ruoan kanssa maistamme Venla-nimistä valkoviiniä, joka on tehty 100% vaaleasta viinimarjasta. Okei, jos haet tammitetun Chardonnayn fiilistä, niin sitä et tästä löydä. Mutta Venlakin yllättää todella positiivisesti. Ja pääruoka todellakin maistuu hyvälle. Lohi on omaan makuuni ehkä hieman ylikypsä, mutta tiedän, että 90% suomalaisista suosii juurikin tällaista. Itse jätän savuloheni roseeksi, mutta koska lohi tuli suoraan uunista pöytäämme, kompensoi se pienen ylikypsyyden.

DSC_0241

Maistamme myös tilan omenasiideriä, joka nimensä mukaan tehdään omenasta. Ei esanssista. Tilalla on n. 7000 omenapuuta, joista noin puolet tuottavat satoa tällä hetkellä. Ehdottomasti suurin osa omenoista menee toreille ja kauppoihin ja vain pienestä määrästä tehdään viiniä, siideriä tai mehua. Ylijäämäomenoista tilan viininvalmistus myös alkunsa saikin.

”Joka vuosi omenoita jäi jonkun verran yli ja veimme niitä sitten ruuaksi hirville. Sitten päätin, että hyödynnetään nekin. Niinpä aloimme tekemään niistä viiniä. Nykyään tuotamme noin 5000-6000 pulloa viiniä ja siideriä vuodessa.” kertoo Timo. Tarve oli myös saada toinen tukijalka liiketoimintaan, sillä omenat työllistävät vain osan vuodesta. Niinpä tilan yhteyteen syntyi myös ravintolatoimintaa. Samalla päätettiin ruopata tilan toinen ranta ja luoda sinne satama. Ensimmäiset viinit tulivat markkinoille vuonna 1997, joten parin vuoden päästä viinintekoa Tammiluodossa on harjoitettu 20 vuotta.

Pääruoan jälkeen nautimme todella maukkaasta omenpiirakasta sekä omenalikööristä, joka sekin on tilan omaa tuotantoa. Tilalla on A-oikeudet, joten tarjontaa juomapuolella on laidasta laitaan. Omenalikööri on maukas ja maultaan jopa calvadosmainen. Onnistunut tuote ja kelpaa vaihtoehdoksi konjakille.

DSC_0247

DSC_0245

Lounaan jälkeen pidämme loppuiltapäivän kokousta ja nautimme kokousvirvokkeena tilan omenamehua. Juuri sellaista, jolta lapsuuden omenamehu maistui.

DSC_0246

DSC_0238

Paluumatkalla päätämme pyöräilijäkollegani kanssa, että ensi kesänä suuntaamme tilan suuntaan uudelleen, sillä Lemlahteen suuntaava tie on päällystetty ja tarjoaa koko matkalla kauniita maisemia. Piipahdus tilalla on tällöin ehdottomasti suunnitelmissa. Voin suositella – ihan vain siksi, että ennakkoluulosi murtuvat.

Tilan muut tuotteet – saatavilla tilan myymälästä

Valkoviinit

Tyyra

Omenaa 90% ja tyrnimarjaa 10%, ruokaviini ja erinomainen rapujen kanssa

Roosa

Omenasta ja punaisista karviaismarjoista

Punaviinit

Ronja, 70% mustaa viinimarjaa, 20% punaista viinimarjaa ja 10% marja-aroniaa.

Marja, 75% mustaa viinimarjaa ja 25% punaista viinimarjaa.

Jälkiruokaviinit

Mansikka, makea marjaviini. 80% mansikkaa, 20% punaista viinimarjaa. Happojen vuoksi. Jälkiruokaviini.

www.tammiluoto.fi