Makuja Euroopasta ja pitkiä jonoja

”Viini-ilojen ja makujen juhla, joka jää mieleen”. Tapahtuman mainoslause, joka piti paikkansa. Hyvässä ja pahassa. Kehitettävää jäi, ja kritiikkiä on helppo jaella, etenkin jälkikäteen. Toisaalta, mitään uutta ei synny ellei kokeilla rohkeasti. Kukaan ei ole seppä syntyessään.

päivi-s-hansa4

päivi-s-hansa1

Kaikkien turkulaisten tuntema kauppakeskus Hansa on tainnut viime vuosina menettää vetovoimaansa keskustan ulkopuolisille ostoskeskittymille. Kilpailun kiristyessä on uusiuduttava, kokeiltava erilaisia ideoita ja konsepteja. Miksei kauppakeskuksessa voisi tapahtua myös normaalien aukioloaikojen ulkopuolella? Ja mikäpä kiinnostaisi enemmän kuin hyvä ruoka ja juoma. Näistä lähtökohdista Hansan yrittäjät, yhteistyökumppanit ja markkinointikoordinaattori Mirva Laaksonen ovat työstäneet ensimmäisiä Hansan Ruoka- ja viinijuhlia. Paikaksi valikoitui Thalia-kortteli, teemaksi makumatka Eurooppaan.

päivi-s-hansa7

päivi-s-hansa5

Tapahtuman mainostekstit lupaavat paljon: herkkuja Saksasta, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta. Maihin ja makuihin sopivia viinejä. ”Viiniedustajien opastamana hyvä ruoka löytää täydellisen kumppanin”. Odotukset korkealla astelen sisään Åbo Svenska Teaternin pääovesta lauantai-iltana. Tapahtuman kestoksi on ilmoitettu neljä tuntia (klo 18.30 – 22.30), hinnaksi 9 euroa sisältäen narikan ja kaksi ruoka-annoslippua (a’ 3€). Infosivulla kerrotaan lisäksi seuraavaa: ”Ruoka- ja viinilippuja voi ostaa paikan päällä hintaan 3€/kpl, viinilasin pantti 5€, joka tulisi maksaa käteisellä.” Teatterin aulasta saan tapahtumarannekkeen ja lippupaketin. Bloggaajan kutsuni on avec, mutta koska seuralaiseni ei päässytkään, käytössäni on peräti 10 ruokalippua ja 8 viinilipuketta.

päivi-s-hansa6

Sisällä todellisuus lyökin sitten vasten kasvoja. Valtavasti ihmisiä – jonottamassa. Ajatuksenani oli kierrellä hetki, ottaa lasi viiniä ja jotakin purtavaa heti alkuun. Tungoksen vuoksi on mahdotonta hahmottaa, mitä missäkin on. Ruoka- ja juomapisteitä ei ole merkitty mitenkään näkyvästi. Etukäteen tiesin, että Hansan ravintoloista mukana ovat perinteikäs Foija Oktoberfest-teemalla, Stockmann ranskalaisittain, Cafe Brahe ja Foodis espanjalaishenkisin tapaksin ja Splizzeria Italian edustajana. Juomapuolesta vastaamassa on kuusi viinien maahantuojaa tai viinitaloa. Nälästäni huolimatta jään kiertelemään kahteen kerrokseen rajattua tilaa. Ja kuuntelemaan ihmisten kommentteja. ”Jonotusta, jonotusta ja lisää jonotusta”. Olin paikalla n. klo 20 ja luulin tulleeni liian myöhään tähän ruuhkaan. Ilmeisesti tilanne on ollut vielä pahempi aiemmin, kun ihmiset ovat ensin jonottaneet sisälle. Harmikseni tarjolla olevien ruoka-annosten valokuvaaminen osoittautuu lähes mahdottomaksi ihmispaljouden vuoksi.

päivi-s-hansa2

Ensimmäinen bongaamani viinijono on suhteellisen lyhyt, ja ystävällinen henkilö kipaisee hakemassa minulle lasin, sillä en ole vielä onnistunut löytämään lasipanttipistettä. Kauppakeskuksen tilat ovat tukossa, ja yleinen fiilis tuntuu olevan se, ettei kukaan oikein tiedä, mihin jonottaa ja mitä miltäkin pisteeltä saa. Lisää närää herättää se, että ainoaan lisälippuja myyvään kojuun on sinnekin järkyttävän pitkä jono. Nappaan mukaani pari haaleaa pizzaslicea. Se siitä viini-ilottelusta ja makujen juhlasta.

päivi-s-hansa3

Väki vähenee ja pidot paranee. Totta. Osa porukasta on ilmeisesti saanut jonottamisesta tarpeekseen, osa varmasti jo lähtenyt jatkamaan iltaansa. Selkeimmin teemoitetusta Foijasta otan kerralla kädet täyteen: oluessa haudutettua ylikypsää possua, hapankaalia ja perunasalaattia, currywurstia ja omenastruudelia vanilja-hapankermalla. Sekä ison lasillisen hyvää saksalaista valkoviiniä. Ripeästi kootut ja hintaansa nähden reilut annokset, maukasta ja simppeliä. Toimii. Tässä kohtaa iltaa saan jo pöytätilaa itselleni. Oma fiilikseni nousee, kuumuus ei ole enää päällekäyvää ja paikalla olevat ihmiset näyttävät viihtyvän. Iloinen puheensorina täyttää tilan, pitkissä pöydissä nautiskellaan. Tätä kirjoittaessani en tiedä tapahtuman kävijämäärää. Vaikutti siltä, etteivät järjestäjät olleet varautuneet yleisöryntäykseen, vaikkakin tavoitteeksi oli ilmoitettu 600 vierasta, ja maksimissaan tilojen sanottiin vetävän jopa 900 henkeä.

päivi-s-hansa10

päivi-s-hansa15

päivi-s-hansa11

päivi-s-hansa16

Tuntuu siltä, että mukaan lähteneistä yrityksistä toiset olivat ymmärtäneet tapahtuman luonteen paremmin kuin toiset. Keskittyminen muutamaan toimivaan, selkeään annokseen vei ainakin minun silmissäni pisteet kotiin. Stockmannin ranskalaishenkinen ja tyylikäs lautanen, jossa oli maukasta jokirapu-avokadomoussea, edamjuustoa, roquefortia ja valkohomejuustoa sekä pähkinäkeksi, oli illan mietityin annos. Cafe Brahe oli halunnut lähteä esittelemään lähes koko valikoimaansa, mutta tällaisessa tapahtumassa ihmisten pähkäily lukuisten erilaisten tapaksien, täytettyjen patonkipalojen, kakkujen ja smoothieiden välillä hidasti jonon etenemistä pahasti. Fokus oli hukassa. Suklaabrownie oli kuitenkin loistava.

päivi-s-hansa13

päivi-s-hansa18

päivi-s-hansa17

päivi-s-hansa8

Kaunis ajatus viinien ja ruoan yhdistämisestä ja viiniammattilaisten vinkeistä katosi nyt tungokseen. Kauppakeskus on tilana haastava, ja Thalian rajatut tilat ja käytävänpätkät eivät riittäneet. Ruoka- ja juomapisteet olisi pitänyt merkitä korkein kyltein, viirein tai lipuin – tekstinä paikan nimi, teema/maa/juoma. Vaikka ekologisuus onkin tärkeää, tällaisessa massatapahtumassa kätevintä olisi käyttää muovisia juomalaseja. Lippujen myyntipisteitä olisi pitänyt olla enemmän, samoin henkilökuntaa infoamassa ja ohjaamassa. Myös ruokatuotteiden epätasaisuus hintaansa nähden yllätti: samaan hintaan sai joko muutaman oliivin ja juustonpalan tai varsin mietityn ja nautittavan kokonaisuuden.

päivi-s-hansa9

päivi-s-hansa12

päivi-s-hansa14

Yhteenveto ensimmäisestä Hansan Ruoka- ja viinijuhlasta: Hieno ajatus tuoda jotakin uutta keskustan sydämeen, kauppakeskusmiljööseen. Kärsivällisesti jonottaneet saivat varmasti makuelämyksiä ja mukavan illan seurueensa kanssa. Entä minä, olenko tapahtuman kohderyhmää? En. Syön mieluummin maittavan alle kymmenen euron buffetlounaan Turun laadukkaissa ravintoloissa, ja ostan viinipullon kotiin. Sytytän kynttilän ja nautin illasta itseni kanssa. Ilman hälinää.

www.kauppakeskushansa.fi