Konstrundan ja Kulkulupa

Olen ollut kiinnostunut taiteesta ja kaikenlaisesta luovasta toiminnasta lähes niin kauan kuin olen elänyt. Taidenäyttelyiden kiertäminen gallerioissa ja museoissa on kiehtovaa, mutta koska olen itse piirtänyt ja maalannut lapsesta asti, kiinnostaa minua suuresti myös kuinka teokset syntyvät ja missä inspiraation alkulähde sijaitsee. Mikäpä onkaan parempi paikka saada pieni kurkistus taiteilijan sielunmaisemaan kuin hänen työhuoneensa.

Varsinaissuomalaiset pääsivät 5.-7.9.2014 tutustumaan paikallisten taiteilijoiden työskentelytiloihin Konstrundan- ja Kulkulupa-tapahtumien kautta. Molemmat tapahtumat mahdollistivat vierailun useiden kymmenien eri taiteilijoiden ateljeihin. Kiireisen aikatauluni vuoksi en päässyt vierailemaan läheskään niin monessa paikassa kuin olisin halunnut, mutta sain silti mahdollisuuden inspiroitua muutamassa työhuoneessa.

Aloitin taidekierrokseni Jarrumiehenkadulla sijaitsevasta Galleria Jäniksestä. Galleria Jänis on aina avoinna oleva pieni ikkunagalleria, jonka teoksia olen useita kertoja käynyt katsomassa, mutta näyttelyikkunan takaa löytyvät myös Hans-Peter Schüttin ja Maja Breifen työskentelytilat. Vaikka tilat olivat pienet, olivat ne sitäkin sympaattisemmat. Tuntui kuin jokainen pieni yksityiskohta lyijykynästä kahvimukiin ja pöytälamppuun olisi hehkunut omassa värisävyssään. Tapahtumaviikonloppuna galleriassa avautui myös Olli Suorlahden näyttely, joka on esillä 2.10. asti. Suorlahden valoinstallaatiota kannattaa suunnata ihastelemaan vasta iltahämärällä.

ateljee1

ateljee2

Jarrumiehenkadulta suuntasin kohti turkulaista kulttuurikeskus Logomoa, joka sijaitsee Köydenpunojankadulla. Logomossa vierailin kolmen eri taiteilijan työhuoneissa. Ensimmäisenä taidemaalari Kristina Isakssonin ateljeessa, jossa ihastuin avaraan ja taiteilijan työn tiimellyksessä pollockmaisen väripinnan saaneeseen lattiaan. Paula Suomisen ja Anu Riestolan jakamassa työtilassa huomioni kiinnittyi ensimmäisenä seinällä komeileviin piirroksiin ihmisvartaloista. Täällä kierrokseni viimeisessä paikassa huomasin myös jokaista vierailemaani tilaa yhdistävän tekijän: pehmeän ja kutsuvan näköisen sohvan.

ateljee3

ateljee4 ateljee5

Kenties tarpeeksi pehmoisessa sohvassa piileekin avain kukkivaan luovuuteen?

Tapahtumien nettisivut löytyvät osoitteista: konstrundan.fi ja kulkulupa.net.