Elokuvallisten tunnelmien ilta Aurinkobaletissa

Aurinkobaletin syyskauden avaa mielenkiintoinen yhteistyöprojekti rovaniemeläisen Tanssiteatteri Rimpparemmin kanssa. Aurinkobaletin taiteellinen johtaja Urmas Poolamets on luonut rovaniemeläistanssijoille teoksen nimeltä Leiblied, ja Turussa puolestaan nähdään Rimpparemmin taiteellisen johtajan Matti Paloniemen koreografia Regina – kohtalon suudelma.

liina-s-regina01

Esitys on saanut innoituksensa Suomi-Filmin tähden Regina Linnanheimon roolitöistä. Aurinkobaletin karismaattiset tanssijattaret tulkitsevat ikonisen hahmon sisäistä maailmaa ja naiseuden eri puolia vakuuttavan vahvasti. Lava täyttyy melodraaman aineksista, kun tanssin keinoin luodataan ihmissuhteiden valta-asetelmia sekä piirretään kuvia viettelyn ja intohimon hetkistä – ja film noir -hengessä rikoksiltakaan ei vältytä.

liina-s-regina02

Tärkeään rooliin heti teoksen alussa nousee elokuvallinen valaistus, josta vastaa Paloniemen kanssa jo pitkään yhdessä työskennellyt Janne Teivainen. Niin ikään Teivaisen luoma äänimaailma ja musiikkivalinnat tempaavat katsojan mukaansa nostalgiseen elokuvatunnelmaan suoraan 1940-luvulle. Pelkistetyksi jätetty lavastus antaa tilaa tärkeimmälle, siis tanssille, ja ateljeeompelimo Boutique Minnestä tutun vintage-velho Marjo Haapasalon linjakas vaatetus on kuin kaunis kaiku menneestä ajasta.

liina-s-regina03

Paloniemen liikekieli vaikuttaa istuvan Aurinkobaletin tanssijoille luontevasti ja pakottamatta. Ensemble ja teoksen audiovisuaalinen maailma yhdessä kertovat samaa tarinaa, ja myös liikkeen toisteisuus sitoo kokonaisuutta yhteen. Vakavien kohtausten lomassa tanssijat pääsevät myös hilpeilemään niin, että katsomossa suupielet kääntyvät väistämättä ylöspäin. Korkeilla koroilla tanssiminen ei ole koskaan ihan helppoa, mutta teoksen kaunottaret (Eeva Bang, Päivi Kujansuu ja Elina Raiskinmäki) suoriutuvat tehtävästä mallikkaan viehkeästi. Ja kun kaksi miestä (Mikot Kaikkonen ja Makkonen) kohtaa toisensa rennosti tupakat suussa savuisen fonijazzin soidessa, tanssi tyrmää katsojan voimallaan, charmillaan ja kauneudellaan.

liina-s-regina04

Regina – kohtalon suudelma Manillassa (Itäinen Rantakatu 64)

Tulevat esitykset: 24.–26.9., 1.–3.10., 8.–10.10.

Esitysajat ja liput: www.aurinkobaletti.com

Videomaistiaisia teoksesta: vimeo.com/138741205

Valokuvat: Seilo Ristimäki