Hotelli Fjalar + ainakin 6 vinkkiä Saloon

Olen asunut Turussa nyt melkein kuusi vuotta, mutta vieraillut sinä aikana Salossa vain kerran tai kaksi ja niilläkin kerroilla melko pikaisesti. Ei sillä ettenkö olisi kuullut paljon hyvää Salosta – kuten vaikkapa kesäisistä iltatoreista ja hyvistä kahviloista. Siitä huolimatta se on aina jotenkin jäänyt.

Taisi siis olla korkea aika korjata asia.

Siispä yhtenä erittäinkin kesäisenä torstaina hyppäsimme poikaystävän kanssa junaan ja suuntasimme Saloon. Tarkoitus oli yöpyä Hotelli Fjalarissa ja tutustua siinä sivussa sitten Saloon ja sen tarjontaan.

Hotelli Fjalar

Hotelli Fjalar

Reetta Vahanen Hotelli Fjalar 1

Hotelli Fjalarin tarina onkin melko jännittävä, sillä 650 m2 rakennus toimi aluperin Saloran toisen perustajan Fjalar Nordellin kotina. Liikemiehen yksityiskoti piti sisällään niin saunan kuin uima-altaankin, ja kumpikin näistä on edelleen käytössä. Lisäksi tarinan mukaan rakennuksen katto olisi tehty niin kestäväksi, että siihen voisi helikopterilla laskeutua, mutta nykyisen omistajan Tina Kesälän mukaan sitä ei ainakaan hetkeen ole tähän tarkoitukseen käytetty.

Tina Kesälälle rakennus päätyi 90-luvun puolessa välissä, kun Tinan isä kysyi, että pitäisikö myytävänä oleva rakennus ostaa ja muuttaa gasthaus-tyyliseksi majapaikaksi. Silloin 25-vuotias Tina innostui ajatuksesta ja lähti ideaan mukaan. Muutaman haasteellisen vuoden jälkeen hotelli avattiin 1997, eikä nuori nainen tuolloin tiennyt juuri mitään hotellin pyörittämisestä. Kuulemma vuosien varrella on kuitenkin opittu ja pikkuhiljaa alettu ymmärtää, miten majataloa pyöritetään.

Hotelli Fjalar

Hotelli Fjalar

Hotellilla meitä vastassa oli Tinan 9-vuotias koira Roni, joka juoksi häntä heiluen ovelle vastaan. Kirjauduttuamme sisään suuntasimme pienen sauna- ja allasosaston läpi huoneeseemme, joka osoittautui kotoisaksi ja tilavaksi. Ikkunan takaa avautui oma parveke ja vehreä näkymä.

Hotelli Fjalarissa voi kokea myös nostalgisia hetkiä. Paitsi että sauna ja allasosasto sekä iso osa muustakin rakennuksesta on lähes alkuperäisessä kunnossa, löytyy sieltä sun täältä myös vanhoja Salora-tuotteita. Yhden käytävän seinä on omistettu kokonaan Saloralle ja Nokialle. Vitriinistä on mahdollista bongata vaikka minkälaisia puhelimia!

Hotelli Fjalar

Hotelli Fjalar

Ja aamupalasta sen verran, että kun tarjolla on kaikkea mitä voi vain toivoa ja herkkuja pääsee nauttimaan huoneessa, jossa on isot ikkunat suoraan vehreään puutarhaan, ei voi oikein valittaa. Ja muuten: eräs hotellivieras oli lähdössä aamulla aikaisin, mutta hotellinpitäjä tarjoutui valmistamaan aamupalaa normaalia aiemmin, että hänkin ehtisi siitä nauttia.

Hotelli Fjalar

Hotelli Fjalar

Niin. Harvoin sitä näin loistavaa palvelua saa. Meitä emännöinyt Tina ihmetteli, että he saavat usein niin hyviä arvosteluja, mutta minä en kyllä ihmettele yhtään. Ja pirun hyvän sänkykin hotellissa oli, sillä poikaystävä sanoi nukkuneensa paremmin kuin viimeisen puolen vuoden aikana.

Mitä Salossa sitten kannattaa tehdä? Ainakin näitä me voimme suositella.

1. Salon iltatori

Iltatori järjestetään kesätorstaisin klo 16 alkaen. Paikalla on niin kirpputoripöytiä kuin perinteisiä torimyyjiä sekä tietysti esiintyjiä! Ja täällä tuntuu riittävän väkeä – jopa sateisen harmaana päivänä.

Salon Iltatori

Salon Iltatori

2. Wiurilan kartano

Upea kartano piilottaa suojiinsa niin ravintolan, vuokrattavan juhlasalin, taidenäyttelyitä kuin muutaman museonkin. Parkkipaikan vieressä komeilee kaunis ruusutarha, läheisellä pellolla käyskentelee highlander-karjaa ja avautuupa vieressä vielä melkoinen golf-kenttäkin.

Wiurilan kartano

Wiurilan kartano

Wiurilan kartano

Wiurilan kartano

3. Rikalanmäki

Kesäisen vehreältä Rikalanmäeltä löytyy niin Perinnerakentamisen keskus kuin viihtyisä krouvikin. Ensimmäisestä on mahdollista ostaa kaikkea perinnerakentamiseen liittyvää sekä kauniin värisiä, paikallisesti valmistettuja maaleja, kun taas jälkimmäisessä voi nauttia herkullisista annoksista.

Rikalanmäki

Rikalanmäki

Rikalanmäki

Rikalanmäki

4. Herkku ja Lahja Murena

Herkku ja Lahja Murenaan kannattaa käydä vähän varovaisesti, sillä liike on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia tuotteita. Itse lähdin liikkeestä pestopurkin ja risottoriisin kanssa, mutta vähällä oli, että mukaan olisi tarttunut myös monta muuta tuotetta!

Herkku ja Lahja Murena

Herkku ja Lahja Murena

5. Toinen Keksi

Mikäli olet samanlainen kahvinautiskelija kuin allekirjoittanut, suuntaa ihmeessä Toiseen Keksiin. Kahvit ovat loistavia, samoin muut tarjoilut. Liikkeitäkin Salossa on kaksi: yksi keskustassa ja toinen Design Hillissä.

Toinen Keksi

Toinen Keksi

6. Design Hill

Jos ajelisin autolla useammin, eikä Salo olisi ihan niin lähellä Turkua, ettei siinä enää tarvitse pysähtyä, ottaisin taukopaikaksi aina Design Hillin. Ihan tyypillinen taukopaikka Design Hill nimittäin ei ole, vaan harvinaisen viihtyisä sellainen. Myymälässä on tarjolla vaikka mitä ja keskellä majailee myös Toisen Keksin piste, josta saa herkullisia kahveja, belgialaiasta suklaata ja purtavaa aika monen kokoiseen nälkään.

Design Hill

Design Hill

Mikäli pähkäilet, missä Salossa kannattaisi syödä, vaihtoehtoja on useampi. Me testasimme Salon Seurahuoneen luonaan sekä uudenkarhean Splizzerian – kummatkin osoittautuivat loistovalinnoiksi!

www.fjalar.fi