Paavo Nurmi Games ja urheilun yhdistävä voima

Lentävä suomalainen Paavo Nurmi juoksi Suomen maailmankartalle kolmissa olympialaisissa 1920-luvulla. Turkulaisen juoksijalegendan nimeä kantavaa yleisurheilutapahtumaa on järjestetty vuodesta 1957 lähtien Turun Urheilupuistossa. Kesäinen kisaperinne on jatkunut lähes katkeamattomana ja laajentunut vuosikymmenten kuluessa. Urheilupuiston pääareena nimettiin Paavo Nurmen Stadioniksi juoksijoiden kuninkaan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, nimi on kansainvälistynyt Paavo Nurmi Gamesiksi ja Paavo Nurmi Festivaalia vietetään nykyisin koko viikko erilaisten urheilutapahtumien merkeissä.

päivi-säiniö-1

päivi-säiniö-2

päivi-säiniö-3

Tämän vuoden Paavo Nurmi Games 25.6. oli tyypillinen suomalainen kesäpäivä. Lämpötila noin 15 astetta, pilvistä ja päivällä muutama vesipisara. Reppuun siis tarpeeksi vaatetta ja sadevarusteet. Tiedossa neljä tuntia kisakatsomossa avoimen taivaan alla viilenevässä illassa. Itseäni kun eivät lämmittäisi ulkomaiset arvokisamitalistit, kotimaiset lupaukset, juostut sekunnit tai hypätyt metrit. En seuraa urheilua juuri lainkaan; mitä nyt Suomen pelit MM-jääkiekossa vilkuilen. Olympialaisista katson avajaiset, jos muistan. Nykyisistä yleisurheilijoistamme äkkiseltään osaan nimetä keihäänheittäjät Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen. Kyseinen kaksikko olikin PNG:n kaiketi mittavan osallistujaluettelon ainoa ”tuttu”. Ja luonnollisesti minulla ei ole hajuakaan minkään lajin ennätyksistä tai tulostavoitteista. Todella hyvä lähtökohta lähteä seuraamaan elämäni ensimmäistä yleisurheilutapahtumaa!

Paavo Nurmi Games järjestetään Turun Urheiluliiton, muiden paikallisten urheiluseurojen ja Paavo Nurmi Turku Oy:n yhteistyönä. Yrityksen tehtävänä on säilyttää Paavo Nurmen kulttuuri- ja urheiluperintöä monipuolisella ja kiinnostavalla tavalla. Tämän vuotiseen tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat mm. koulukiertue, lasten Paavon Sporttipäivä, PNG Junior, PNG ja viikon huipentava Paavo Nurmi Marathon. Järjestäjien yhtenä tavoitteena on rakentaa PNG:stä maailmanlaajuisesti kilpailukykyinen tapahtumakokonaisuus. Järjestelyt ovatkin tuottaneet tulosta, sillä Euroopan Yleisurheiluliitto nosti vuoden 2014 kisatapahtuman osaksi liiton korkeinta sarjaa. Kunnianhimoinen tavoite on nostaa vuoden 2017 Games Kansainvälisen Yleisurheiluliiton Timanttiliigaan. Tänä vuonna organisaatio sai mittavan televisiointisopimuksen Eurosportin kanssa ja näkyvyyttä peräti 51 maahan. Näytön paikka Turulle.

Stadionille saapuessani juoksujen alkuerät ja miesten ratakävely ovat jo käynnissä. Katsomot ovat vielä puolityhjiä, ihmiset vaeltelevat ruoka- ja juomakojuilla. Kierrän stadionia, yritän hakea fiilistä. Naisten kiekonheittopaikalla joku suomalainen pyytää yleisön kannustusta videotaulun kautta. Toisessa päässä kenttää alkaa naisten korkeushyppy, jota jään seuraamaan lähietäisyydeltä. Takanani keskustellaan maamme naisten kisakunnosta, minä kiinnitän huomioni kilpailijoiden eleisiin ja liikekieleen hyppyyn valmistautuessa. Katsomot täyttyvät vähitellen ja rimanylitykset palkitaan aplodein.

päivi-säiniö-4

päivi-säiniö-12

päivi-säiniö-14

Kisat avaava Ilkka Kanerva korostaa paikallisen yhteistyön merkitystä, seurojen, Turun kaupungin ja valtion panostusta ja organisaation harkittua ja suunnitelmallista tapahtuman kehittämistä. Sekä kehuu innokasta turkulaista yleisurheilukatsojakuntaa. PNG on kuulemma tekemässä uutta katsojaennätystä. Ääneen pääsee myös Antero Mertaranta, Gamesin pääkuuluttaja. Hän lupaa värikkääseen tyyliinsä herkullisia tilanteita ja hienoja suorituksia.

päivi-säiniö-5

Maallikon näkökulmasta on mielenkiintoista seurata, miten sujuvasti tapahtumat kentällä etenevät. Nimittäin ne taustatapahtumat, jotka osaltaan mahdollistavat urheilijoiden suoritukset. Aita-autot kaartavat kentälle ja salamannopeasti juoksuaidat levitetään radoille. Urheiluseurojen lapset ja nuoret tuovat ja vievät osallistujien reppuja ja juomapulloja, korkeushyppypaikka raivataan tuota pikaa keihäänheittoa varten jne. Puhumattakaan siitä, miten saumattomasti tapahtumaa tuotetaan kentällä ja kuvataan tv:hen. Kun eri puolilla stadionia tapahtuu samaan aikaan, ohjaus- ja kellotustiimien on oltava hereillä, jotta kentän tapahtumat ja tulokset saadaan kuuluttajien tietoon ja videotaululle.

päivi-säiniö-7

päivi-säiniö-8

päivi-säiniö-11

Olin ajatellut lähteä jaloittelemaan ja kenties vaihtamaan paikkaa, mutta stadion on todellakin täyttynyt. Lisäksi tajuan, että illan odotetuin laji, miesten keihäs, heitetään aivan silmieni edessä. Paikaltani on myös hyvä näköyhteys pikajuoksujen startteihin. Mertaranta luo selostuksillaan tunnelmaa naisten seiväshyppypaikalle, jossa maamme kärkinimi Minna Nikkanen kerää äänekkäitä suosionosoituksia. Samaan aikaan keihäänheittäjät viskovat jo harjoitusheittojaan.

päivi-säiniö-6

päivi-säiniö-10

päivi-säiniö-13

Kokemattominkin katsoja huomaa, mikä on illan kuningaslaji. Keihäänheiton osallistujalista on vakuuttava. PNG:n toimitusjohtaja Jari Salonen onkin todennut tilanteen olevan poikkeuksellinen: neljä parasta suomalaista keihäänheittäjää samassa kilpailussa. Ari Mannio, Teemu Wirkkala sekä katsojien suosikit Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki. Tunnelma katsomoissa sähköistyy, selostaja Mertaranta kehottaa yleisöä tiivistämään, jotta kaikki mahtuisivat. Kilpailu starttaa kovana, 80 metrin ylityksiä on useita. Viimeisenä heittävä Pitkämäki kohahduttaa heti hieman yli 85 metrin heitollaan. Jopa minä alan innostua!

Samaan aikaan juostaan myös miesten 5000 m, mutta meitä kiinnostaa keihäs. Ja meillä tarkoitan koko katsomoa. Pitkämäen johtoaseman vie egyptiläinen Ihab Abdelrahman, ja kisaa pitää näköjään oikeasti alkaa jännittämään. On hienoa huomata, miten yleisö elää mukana ja saa kaltaiseni noviisinkin syttymään. Viileä ilta ei enää tunnukaan niin viileältä.

Kovatasoinen kamppailu näyttää päättyvän egyptiläisen voittoon. Katsomot kannustavat raivokkaasti Pitkämäen viimeistä heittoa. Sitten repeää. Ensin Antero Mertaranta, heti perässä yleisö. Pitkämäki kiskaisee ylivoimaiseen voittoon tuloksella 89,09, joka on Paavo Nurmen Stadionin ennätys. Koko stadionin yleisö nousee seisomaan osoittaakseen suosiotaan. Ilta on saanut arvoisensa päätöksen.

päivi-säiniö-9

Suomalaiset ovat keihäskansaa, sillä viimeiset juoksut eivät enää kiinnosta. Katsomot tyhjenevät nopeasti, ihmiset ovat keihäsvoiton myötä saaneet haluamansa. 11 480 katsojaa poistuvat stadionilta tyytyväisinä. Hyvin ja sujuvasti järjestetty tapahtuma kerää kiitosta ja turkulaisyleisö on ottanut kisat omikseen. Kiitos Paavo Nurmi Games sporttisesta illasta!

www.paavonurmigames.fi