Tyttökuningas – Made in Turku

Äitienpäivänä hyppäsin bussiin määränpäänä Turun linna. Tulppaanien väriloisto kukoisti linnan etupihalla lehdettömien puiden rinnalla. Sateisen harmaassa säässä pujahdin kahville Juhana Herttuan kellariin. Kahvila-ravintolassa oli vilkas kuhina ja puheensorina. Äidit perheineen olivat juhla-aterialla. Korvapuustin muruset suupielistä pyyhittyäni jatkoin matkaani linnaan.

Turun liina

Turun linna

Neuvontapisteen työntekijät ottivat asiakkaansa vastaan iloisesti tervehtien ja ammattitaitoisesti opastaen. Jätin sontikkani säilöön ja lähdin tutustumaan näyttelyyn. Askeleet kumahtelivat autioissa saleissa. Turun linnan seiniin näkymättömin kirjaimin kirjattu historia tuntui soluissa. Hiljaisuus, rauha ja kunnioitus olivat käsin kosketeltavissa. Tänään linnassa olisi rauhallista perheiden viettäessä aikaa äitiensä parissa.

Tyttökuningas-näyttely on sijoitettu neljään huoneeseen keskiaikakierroksen varrelle. Näyttely on helposti ja kevyesti kierrettävissä. Kevyesti siinä mielessä, että mikäli aikaa ja jaksamista on rajallisesti, ei ole pakotettu kiertämään koko linnaa näyttelyyn päästäkseen. Mika Kaurismäellä oli ajatus elokuvasta The Girl King kymmenen vuoden ajan. Elokuvan budjetti on noin kahdeksan miljoonaa euroa. Puvut ovat kerrassaan upeita ja valmistettu taitavasti kyseisen ajan henkeä mukaillen. Esillä on kaksikymmentäviisi historiallista pukurekonstruktiota. Pukujen suunnittelija on Marjatta Nissinen. Kaikenkaikkiaan pukuja valmistettiin The Girl King -elokuvaa varten yli kaksisataa. Elokuva on kuvattu pääosin Turussa ja elokuvan ensi-ilta on syyskuussa. Pääosissa ovat muun muassa Malin Buska, Sarah Gadon ja Samuli Edelman. Näyttelyssä on esillä myös alkuperäistä kuningatar Kristiinan esineistöä, joka on lainattu Ruotsista Livrustkammarenista.

Asusteita

Asusteita

Asusteita

Asusteita

Ebba Sparre

Ebba Sparren puku

Puku

Magnus De la Gardie

Magnus De la Gardien puku

Puku

Kuninkaansalissa

Kuninkaansalissa

Esineistöä

Esineistöä

Helena Laitisen valmistama puku

Helena Laitisen valmistama puku

Kuningatar Kristiina oli kuningas Kustaa II Adolfin ja kuningatar Maria Eleonooran lapsista ainoa, joka selvisi varhaisvuosista hengissä. Kuninkaan kuollessa vuonna 1632 peri Kristiina kruunun kuuden vuoden ikäisenä. Käytännössä hallitsemisen hoiti valtakunnankansleri Axel Oxenstierna, kunnes Kristiinasta tuli täysi-ikäinen. Kristiinan kasvatus mukaili miehen kasvatusta. Hänet erotettiin kuningasta ikävöivästä ja naisellisesta äidistään kymmenen vuoden ikäisenä, jotta naisten haihatukset eivät tarttuisi kuningattareen. Piskuinen Kristiina pukeutui miehekkäästi ja halveksi lastentekoa sekä avioliittoa. Hän oli luonteeltaan suora ja koruilematon. Hänen päivänsä olivat täynnä toimintaa ja unta hän tarvitsi vain muutamia tunteja yössä.

Kuningatar Kristiinan kruunajaisleninki

Kuningatar Kristiinan kruunajaisleninki

Kuningatar Kristiinan puku, johon hän oli pukeutunut luopuessaan kruunustaan

Kuningatar Kristiinan puku, johon hän oli pukeutunut luopuessaan kruunustaan

Puku

Kuningatar Kristiina arvosti monimuotoisesti niin taidetta kuin tiedettäkin. Hän halusi tehdä Tukholmasta loistokkaan tieteellisen ja taiteellisen keskuksen. Oppineet kauempaakin tulivat tutustumaan kuningattaren valtaviin kirjallisuuskokoelmiin. Kristiina rakasti kulttuurielämyksiä ja hänen hovinsa oli oikea elämysten keskus balettiesityksineen ja musiikkituokioineen.

Kruunustaan kuningatar Kristiina ilmoitti luopuvansa vuonna 1651. Hänet taivuteltiin jatkamaan kuningattarena, kunnes vuonna 1654 kuningatar päätti tahtonsa mukaisesti viimein luopua kruunustaan. Seuraavana vuonna paljastui Kristiinan kääntyminen katolilaiseksi. Hän muutti Roomaan. Voi vain arvuutella, mikä oli pohjimmainen syy kruunusta luopumiseen sekä protestantista katolilaiseksi kääntymiseen.

Kristiinan tapa toimia ja elää ravisteli aikakautensa perinteisiä käsityksiä. Hän kertoi avoimesti ihailevansa kauniita naisia ja tarina kertoo hänen etsineen alkemismista keinoa muuttaa sukupuoltaan. Kuvankaunis Ebba Sparre lienee yksi Kristiinan rakkauksista. Kristiinan elämä ja poliittinen aktiivisuus jatkui kulttuurintäyteisenä Roomassa Palazzo Riariossa aina 62-vuotiaaksi saakka. Vastoin hänen tahtoaan hautajaiset olivat suureelliset. Kristiina haudattiin Vatikaaninvaltion Pietarinkirkkoon. Nykyisin ruumis lepää marmorisarkofagissa.

Drottning Kristina 1661 by Abraham Wuchters

Drottning Kristina 1661 by Abraham Wuchters

Suurempi onni on olla olematta kenenkään palvelija, kuin olla koko maailman herra.

– Kuningatar Kristiina –

Tyttökuningas – Made in Turku -näyttelyn pääkuraattorina toimii tutkija Nina Lepokorpi. Näyttely on avoinna Turun linnassa 10.1.2016 saakka ja se tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua 1600-luvun muotiin sekä historiaan. Made in Turku, niin, kuningatar oli leikillisesti todennut saaneensa alkunsa Turussa. Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

>> Lue lisää