Raikasta ja rentoa – Pinellan uudet kesädrinkit

IMG_4736_vanhaP

Väitän, että Pinellan pylväikkö on olennainen osa turkulaista kaupunkikuvaa, kysytäänpä sitten teineiltä tai heidän isovanhemmiltaan. Rohkenen myös väittää, että Pinellalla on tietty maine: hienostunut, elitistinen, vaikeasti lähestyttävä. Klassikko, sanoisivat mummot ja vaarit. Muinaisjäänne, vastaisivat nykynuoret.

Porthanin puiston, Tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin muodostamassa miljöössä on harjoitettu kahvila- ja ravintolatoimintaa vuodesta 1848 lähtien. Tuolloin italialaissyntyinen Nils Henrik Pinello perusti puistikkoon kahvilan. Jo aiemmin rakennettujen pylväiden suojassa viihtyivät ensin merimiehet ja kalastajat. Muutama vuosikymmen myöhemmin puinen kahvilarakennus siirrettiin nykyiselle paikalleen pylväiden yläpuolelle. Tästä alkoi turkulaisen ravintolakulttuurin kultakausi. Pinellan asiakaskuntaan kuuluivat mm. Elias Lönnrot, Sakari Topelius, J.L. Runeberg ja J.V. Snellman.

1970-luvulla Pinella avasi Aurajoen rantaan Suomen ensimmäisen anniskeluoikeudet omaavan katuterassin. Arvorakennus sai kuitenkin rapistua rauhassa kun ”Turun tauti” jätti sen oman onnensa nojaan. Huonokuntoinen rakennus suljettiin 2004. Värikkäiden vaiheiden ja täydellisen restauroinnin jälkeen uudet omistajat avasivat perinteikkään ja modernin Pinellan keväällä 2011.

IMG_4832_ulkoa

Uusittu Pinella haluaa henkiä sekä historiaa että helppoutta. 2010-luvun Pinella tarjoaa lounasta, pistäytymispaikan töiden jälkeiselle oluelle, viihtymistä ennen teatteria tai illallisen pitkän kaavan mukaan. Ja kesäisin rennon terassin Aurajoen rannalla.

Pääsin testaamaan Pinellan tulevan kesän drinkkilistaa yhdessä baarimikkojen kanssa. Tarkoituksena on maistella, arvioida rakenne, maut, koristeet ja valitut lasit. Hienosäätöä ennen lanseerausta.

IMG_4760_baarimikko

Ensimmäisestä cocktailista lähtien käy selväksi, että innovatiivisuus ja käsityö ovat etusijalla Pinellassa. Vanhoihin klassikoihin, kuten Gin&Toniciin ja Mojitoon on keksitty omaa twistiä. Mitään keinotekoisia makuja ei käytetä, juomien marja- ja hedelmäpyreet tehdään itse. Raaka-aineiden omia makuja kunnioitetaan, eikä valmistustavoissa päästä helpolla. Ensimmäisenä maistelussa oleva Pinellan kesän 2015 G&T on ”sirkuloitu”. Eli: ”Kypsennettävät raaka-aineet vakumoidaan tyhjiöpakkauslaitteella ja vakumoidut pussit laitetaan kypsymään vesihauteeseen, jonka lämpötila pidetään sirkulaattorin avulla halutunlaisena.” Tietämättä valmistusmenetelmää totean, että vadelmien maku on todellakin saatu talteen. Kesä lasissa! Sama kesäisen kevyt fiilis jatkuu Mojitossa, jolle makua antavat itse tehty minttusiirappi ja tuoreet mintunlehdet. Raati on myyty, ja kelpuuttaa myös veriappelsiinipyreestä tehdyn version.

IMG_4740_mojito

Veriappelsiini-Margarita herättää keskustelua. Mikä on sopiva pyreen määrä suhteessa alkoholeihin, onko jäiden rakenne oikea, erottuvatko ainesosat lasissa liian nopeasti, voisiko limekoriste olla toisenlainen. Nuori, mutta näköjään äärimmäisen ammattitaitoinen henkilökunta antaa palaa. Hienoa huomata, ettei lista ole ”ylhäältä päin” lukkoon lyöty. Ehdotuksia ja ideoita otetaan innolla vastaan. Muutaman version jälkeen hyväksymme juoman yhteistuumin.

IMG_4751_punainen

Sininen hillopurkki. Listalla tosin lukee Blue in the Face, mutta turkoosi drinkki tarjotaan kannellisessa lasipurkissa. Teinivuosien kauhu Curacao ei maistu äkkimakealta, vaan lime taittaa maut kirpeän raikkaiksi. Ja esillepano voi näköjään olla muutakin kuin se perinteinen cocktaillasi. Värimaailma vie Sinisen enkelin tunnelmiin, ja muistelemme omien nuoruusaikojemme klassikoita. On virkistävää keskustella nuorten, innostuneiden ja tietävien baarialan ammattilaisten kanssa ja seurata lähietäisyydeltä taitavan baarimestarin työskentelyä.

IMG_4755_sininen

Rose Vermut, seljankukkasooda, ginger beer… Makuaistiani hemmotellaan. Drinkkien teko on kuin ruoanlaittoa. Erilaisia ainesosia, yrttejä ja  sokereita yhdistellään. Haetaan niitä parhaiten toimivia comboja. Maistamalla opin, että appelsiininsiivu lasin reunassa ja appelsiininkuoresta puristettu eteerinen öljy juomassa toimivat täysin eri tavoin.

Pieni testiryhmämme syttyy, kun meille miksataan ”Cool cup”. Vermutin, lime- ja lemonsoodan ja hedelmien yhdistelmä vie hellepäiviin. Hedelmäsalaatiksi nimeässämme drinkissä on kurkkua, mansikkaa, appelsiinia, limeä ja minttua. Juoman moniuloitteisuutta korostaa se, että sekoittaessasi pilliä lasissa saat aina eri makuja. Tähän tarvitaan ammattikielellä ”urakkapilli” jolla saa nautittua enemmän vähemmässä ajassa…

IMG_4777_hedelmäsalaatti

Kesälistan viimeinen drinkki on nimetty mystisesti: Dark’n’Horny. Pääraaka-aine Pisco herättää muistoja Perun Inkapolkuvaellukselta. Bitterillä, limellä ja inkiväärioluella maustettu juoma on varsin pirteä päätös raikkaita ja virkistäviä makuja tarjonneelle kattaukselle.

Pinellan uusi cocktaillista on tarkoitus lanseerata viimeistään juhannuksen jälkeen, jolloin ulkoterassitkin pääsevät toivottavasti täyteen vauhtiin. 10 euron hintaisia juomia saadaan nauttia päivittäin, säästä riippumatta. Hanoista saa myös oluita ja siidereitä eikä baari todellakaan vierasta alkoholittomien juomien rakentamista.

IMG_4813_taide

Vierailupäivääni osui myös taidenäyttelyn avajaiset.  Turun AMK:n taideakatemia ja Pinella ovat aloittaneet yhteistyön. Nuoret taiteilijat saavat tilaa töilleen vanhan puu-Pinellan seinillä. Näin vanha kohtaa modernin. Turkulainen klassikko taipuu moneksi.

www.pinella.fi