Turku Airshow 2015

6.-7.6.2015 saatiin Turussa ihailla eri maista tulleiden taitavien lentäjien upeaa näytöstä, jotka eivät varmasti jättäneet ketään kylmäksi. Keli omasta puolestaan taas kylmetti osan yleisöstä, mutta silti kaikki jaksoivat katsoa esitykset loppuun saakka.

DSC_0419_tstars_savu

Turku Airshow on yksi Suomen ykköstapahtumista ilmailualan saralla ja tapahtuman järjesti Turun Lentokerho ry. Airshow järjestettiin Turun lentokentällä, jonne pääsi helposti bussilla tai omalla autolla ja bussilinjalle oli vielä tuotu useita lisävuoroja ja suurimman osan päivästä ne ajoivat nonstopina Kauppatorilta lentokentälle. Itse tapahtuma oli järjestetty huolella ja missään vaiheessa en huomannut epäkohtia. Vierailijoille jaettiin jopa korvatulppia ilmaiseksi, siitä suuri plussa järjestäjille! Ruokajonot eivät myöskään päässeet kasvamaan kestämättömän pituisiksi.

DSC_0771_kentällä

Tapahtuman avasivat  Turun Lentokerhon lentäjät esityksillään ja jatkoksi saatiin kolmen vesilentokoneen ohilentonäytös. Suomalaisten lento-osaamista esittivät näiden jälkeen vielä Suomen Ilmailuopisto, Ilmavoimat ja Vartiolentolaivue sekä muutama muu upeilla esityksillään. Kotimaisten tähtien jälkeen saatiin nauttia ulkomaisten vieraiden huikeista näytöksistä. Pääesiintyjäksi oli saatu Turkin Ilmavoimien sotilastaitolentoryhmä, Turkish Stars, joka esiintyi seitsemällä yhdysvaltalaisvalmisteisella Northrop F5 Freedom Fighter-koneella.

Esityksessä oli upeasti saatu yhdistettyä tehostesavujen käyttö, hieno musiikki ja mahtavat muodostelmat. Tämä esiintyminen oli ensimmäinen Turkish Starsin vierailu Suomessa ja yksi upeimmista lentoesityksistä koko lauantain aikana. Lentoesityksissä nähtiin niin nopeita pudotuksia kuin huikeita kohtilentoja ja hienoja silmukoitakin. Taitavia lentäjiä kaikki!

DSC_0433_tstar DSC_0421_tstars  DSC_0401_tstars_väri DSC_0398_tstars_ohi

Turun Lentokentällä nähtiin myös, kun Suomen Hornet, Ruotsin Gripen ja Norjan F-16 nousivat taivaalle samaan aikaan Cross Border Training-harjoituskonseptin mukaisesti. Harjoituskonseptissa kaikkien kolmen maan koneet nousevat tukikohdistaan ja kohtaavat sovitussa ilmatilassa harjoitustaisteluissa. Hornetit ja Gripenit esittivät myös omat näytöslentonsa Turku Airshowssa.

DSC_0724_lento

Välillä Turku Airshow sai antaa tilaa myös reittilennoille, jotka laskeutuivat Turun kentälle aikataulunsa mukaisesti. Olisi ollut kiva kuulla, mitä kaikki matkustajat miettivät, kun laskeutuessaan näkivät pitkän rivistön armeijan koneita sekä Yhdysvaltain rahtikoneen sekä tankkauskoneen ja useita Suomen ilma- ja maavoimien helikoptereita.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä esiintyi latvialainen Baltic Bees-ryhmä, joka upealla showllaan päätti lauantain esiintymisputken. Koneet olivat nimensä mukaisesti ampiaisen näköisiä ja ne liikkuivat yhtä vauhdikkaasti ja ketterästi kuin pienet herhiläiset.

DSC_0982_bee

DSC_0796_bees

Näyttelyalueella oli maaesittelyssä useita armeijan ja valtion koneita, joista päälimmäisenä jäi mieleen Suomen Rajavartiolaitoksen Super Puma, Maavoimien kuljetushelikopteri, Yhdysvaltain Ilmavoimien ilmatankkauskone Boeing KC-135 Stratotanker, joka pystyy kuljettamaan yli 90 tonnin polttoainekuorman sekä Yhdysvaltain Ilmavoimien sotilaskuljetuskone C-17 Globemaster III.

Tuon sotilaskuljetuskoneen siipien kärkiväli ja pituus ovat yli 50 metriä ja koneen pyrstö nousee lähes 20 metrin korkeuteen. Kuljetuskone voi kuljettaa noin 30 metriä pitkässä rahtiruumassaan vaikka panssarivaunuja tai muuta rahtia jopa 80 000 kiloa! Tätä rahtikonetta käytetäänkin Lähi-Idässä USA:n maavoimien tukena.

Turku Airshow 2105 oli ensimmäinen näyttely Suomessa, jossa tämä rahtikone avattiin yleisölle. Se on käynyt aiemmin Suomessa rahtikuljetuksella, mutta yleisö ei ole aiemmin päässyt koneen sisätiloihin. Aika pieneksi sitä ihminen tuntee itsensä, kun astuu tuollaisen jättiläisen kitaan.

Päivän yhteenvetona voin todeta, että tapahtuma oli erittäin hyvin järjestetty ja ohjelmat toinen toisensa jälkeen tempasivat mukaansa. Väriskaalat koneista ja tehostesavuista sekä koneiden mahtava jylinä täyttivät koko lähitienoon. Vielä sunnuntainakin sain nauttia kotipihalla samoista äänistä ja näin joitain koneita ihan vilahdukseltakin, kun ne kävivät talon yläpuolella kääntymässä.

Jonkun verran ihmiset ovat olleet alueen ulkopuolella katsomassa esityksiä ja myös yrittäneet kuvata kauempaa. Suosittelen kuitenkin maksamaan pääsymaksun alueelle, koska sieltä näkee esitykset huomattavasti hienompina ja saa myös parempia kuvia. Esitykset tehdään kaikki niin, että ne esitellään suoraan yleisön edessä. Jos katsoo esityksiä sivusta, ei asetelmat ja temput ole läheskään yhtä vaikuttavia ja hienoja.

Ehdottomasti vierailun arvoinen tapahtuma!

www.turkuairshow.fi