Sulani sulattaa lämmöllään

Sulani4

Pöytyän Riihikoskella sijaitsevan Sulanin ikkunasta paistaa valo. Keramiikkataiteilija Maarit Hatakka valmistelee pöydän ääressä uusinta projektiaan, joka on vielä salaisuus. Tervetulotoivotus on lämmin ja aito.  Pajassa huokuu tekemisen meininki, vastapäätä istuu onnellinen taiteilija. Hän pysyy kiireisenä, sillä tilaustöiden ohella pitäisi ehtiä valmistamaan esineitä myyntiin ja somistamaan paja kauden mukaan.

Sulani3

Pöllöt ovat Sulanin sydän. Jokainen on erilainen ja jokaiselle annetaan oma nimi. Pöydällä odottaa ripustamistaan kymmenkunta yksilöä, seinillä suurilla silmillään tuijottaa vähintään yhtä monta. Hauskat paistinpannukellot ovat keramiikkaa, malli on vanhasta valurautapannusta ja muotti itse tehty. Herkät enkelit seisovat rivissään ylähyllyllä. Kauniit koristemunat on aseteltu laakealle, puunlehdestä muotonsa saaneelle vadille. Tassu-magneetit ovat rivissä hyllyn reunalla.

Sulani1

Sulani5

Kun taiteilija on lähellä asiakasta, voi tehdä myös tuotekehittelyä. Sen johdosta Maarit on suunnitellut keraamisen lyhdyn, jonka yläosa on korkea, mutta irrotettava. Näin vanhemmatkin ihmiset sekä suurikätiset miehet saavat kynttilän sytytettyä ilman pitkiä tulitikkuja tai kaasusytytintä.  Myös asiakkaat muokkaavat esineiden käyttötarkoitusta. Eräskin värikäs pikkupullo kököttää vanhan rouvan yöpöydällä konjakkipullona – kodinhoitaja hämäykseksi

Iloinen ja puhelias Maarit on alun perin Lappeenrannan tyttöjä, joka ajautui opiskelujen ja miehen perässä Tampereen kautta Turkuun. Riihikoskella hän on perheineen asunut vuodesta 2000. Vuosina 1997-2007 Maarit työskenteli Auran Aalloilla toimittajana ja juontaja. Töitä riitti, mutta pikkuhiljaa seinä tuli vastaan. Oli pakko miettiä mitä tekee loppuelämällään. Jätetyttään radio- ja toimitustyön Maarit päätti lähteä opiskelemaan keramiikka-artesaaniksi Tammelan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen. Hän valmistui v. 2010 ja on sen jälkeen työllistänyt itsensä keramiikkataiteilijana.

Sulani2

Omien ja tilaustöiden lisäksi Maarit järjestää ja pitää erilaisia kursseja mm. polttari- ja synttäriporukoille sekä kiertää erilaisissa messutapahtumissa ja markkinoilla.

Sulani on normaalisti avoinna aina taiteilijan ollessa paikalla ja sesonkikausina (esim. joulu) päivittäin.

Lisätietoja löytyy facebook-osoitteesta www.facebook.com/sulanikeramiikka sekä osoitteesta sulani.fi