Ellen Thesleff (1869-1954) Turun Taidemuseossa

Turun taidemuseo

Osallistuin taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhousen erikoisopastuskierrokselle ”Ellen Thesleff Suomen taiteen avantgardistina”. Turun taidemuseossa erikoisopastuskierrokselle otetaan enimmillään 40 osallistujaa. Tämä opastuskierros oli täynnä ja mielestäni ryhmäkoko oli hieman liian suuri. Ihmisten yrittäessä siirtyä lähemmäs opasta, huomasin jännittäväni taulujen puolesta. Kapeammissa näyttelytiloissa laukut ja olkapäät lähes hipoivat teoksia. Valppaat museovalvojat pyysivät ystävällisesti vierailijoita varovaisuuteen. Muun muassa Ateneumin indententtinä toiminut Leena Ahtola-Moorhouse osasi taitavasti popularisoida taidetietämyksensä ja viedä kuulijansa reiluksi tunniksi kiehtovaan Ellenin maailmaan.

Leena Ahtola-Moorhouse

Leena Ahtola-Moorhouse

Ellen Thesleff syntyi vuonna 1869 Helsingissä. Hän oli Jean Sibeliuksen sekä Helene Schjerfbeckin aikalaisia. Thesleffin perheessä oli viisi lasta. Ellen joutui korvaamaan vuoden vanhana kuolleen esikoistyttären. Perhe oli harmoninen, kannustava ja Ellenin taiteellisuutta tukeva, vaikkakin kiivasta keskustelua ja väittelyjäkin käytiin. Ellen oli rohkea tyttö. Hän erosi koulusta, mikäli oppi ei hänen mielestään ollut parasta mahdollista. Ellen oli ylpeä rikkaasta sisäisestä elämästään. Hänen suunnatonta mielikuvitustaan todistavat myös englantilaiselle teatteriuudistajalle Edward Gordon Craigille osoitetut kirjeet. Craig oli Ellenin innoittaja ja Gordon julkaisi The Mask -lehdessään Ellenin puupiirroksia. Vuonna 1912 Ellen osallistui seitsemän suomalaisen taiteilijan ryhmänäyttelyyn Helsingissä. Septum-ryhmää johti Magnus Enckell. Ellen ei sietänyt ryhmiä, joten hän erosi Septumista. Hänen mielestään ei tarvittu teorioita eikä muotoja, vaan vain ja ainoastaan väriä. Taiteilija on itsessään jumala.

Ellen Thesleff on maamme varhaisimpia modernisteja. Hän oppi nopeasti pois vanhasta ja oli avoin uusille ilmaisutavoille. Tekniikoiden, ismien ja aiheiden moninaisuus käy ilmi näyttelykierroksella. Teoksessa ”Ihmisiä Luonnossa” (v. 1911) on havaittavissa Claude Monet´n impressionistisia piirteitä. Synestesian tavoin teokset tempaavat aistit mukaansa: näkö, kuulo, haju, tunto. Esimerkkinä mainittakoon teos ” Tyttöjä (Tytöt niityllä)” (v. 1906), jonka maalaamisessa on käytetty sekä sivellintä että palettiveistä. Teoksesta voi aistia lämmön, tuoksun ja kosketuksen. Läpimurtoteos ”Kaiku” (v. 1891) komeilee vuonna 1975 julkaistussa postimerkissäkin. Ellen halusi tarjota monimuotoista maisemaa.

Antaessa katseen lipua Ellenin teoksissa, voi niistä löytää erilaisia hahmoja. Taiteilija ei vaadi niitä etsimään, vaan hän suo mielikuvitukselle vapauden havainnoida. Teoksissa heijastuu taiteilijalle tärkeät paikat Italian Firenze sekä Hämeen Murolee.

Ihmisiä luonnossa (1911)

Ihmisiä luonnossa (1911)

006 Tyttöjä (Tytöt niityllä) 1906

Tytöt niityllä (1906)

Kaiku (1891)

Kaiku (1891)

On hyvin vaikeaa pukea Ellenin moninaisuutta sanoiksi tai tiivistää hänen tarinaansa. Suosittelen vierailemaan Thesleffin suurnäyttelyssä ja varaamaan vierailulle riittävästi aikaa. Minulla näyttelyssä vierähti huomaamatta kolme tuntia. Olin vaikuttunut, inspiroitunut ja läsnä hetkessä vain ja ainoastaan taidenautintoa varten. Tällainen pysähtyminen on kiireisessä arjessa mielelle ja keholle tarpeen.

Teoksista havainnoi uusia asioita aistiessa ne luonnollisessa koossaan ja antaessa ajatuksen sekä katseen rauhassa levätä teoksissa. Näyttelyn lopuksi kannattaa varata tunti aikaa istahtaakseen museon aulaan katsomaan Ellenistä kertovaa dokumenttia. Siitä selviää muun muasa se, kenellä Ellenin ystäväpiirissä oli kuusitoista lasta yhdentoista eri naisen kanssa? Ellen itse eli elämänsä perheettömänä. Lapsuuden perhe oli hänelle rakas ja vanhempien sekä sisaren poismenon hän otti raskaasti.

Muusa museokauppa

Näyttelytilojen lisäksi taidemuseolla toimii muun muassa museokauppa Muusa sekä kahvila Café Victor. Näyttely on avoinna 17.5.2015 saakka ja esillä on satakunta teosta. Näyttelyn kuraattorina toimii Christian Hoffmann. Erikoisopastusten lisäksi Turun taidemuseossa on tarjolla viikottaisia yleisöopastuksia tiistaisin ja sunnuntaisin.

Turun taidemuseon sivut: www.turuntaidemuseo.fi