Delizioso Italia – Vai oonk mää ny kuitenki Hansas?

Sateista Turun lokakuun keskiviikkoa värittävät tuulen pieksämät keltaiset lehdet ja keltaiset muovikassit. On syksy ja keskustan ostoskeskus täyttyy ihmisistä. Joille pitää myydä ruokaa. Virtaa koneeseen, jotta jaksaa taas kuluttaa. Ei fine diningia, vaan helppoa ja nopeaa.

Pikaruokaa kaipaava kansa sai vastauksen kun Hansakortteli uudistui kevättalvella 2012. Kultatalon 3.kerrokseen avattiin kansainväliseen tyyliin food court, ravintolamaailma shoppailijoille. Makuja maailmalta, helpossa muodossa, ostosten lomassa. Tähän saumaan iskivät Pizzariumin Salla-Maria ja Luca. Suomalais-italialainen nuori pariskunta haaveenaan perustaa aitoja makuja kunnioittava pizzeria sinne missä ihmiset ovat ja kuluttavat eli ostoskeskukseen.

015

Pizzarium aloitti aitoitalialaisilla neliönmuotoisilla pizzapaloilla. Roomalaiseen tyyliin: ilman ruokalistoja. Vaihtuvia makuyhdistelmiä käsityönä tehtynä. Tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet. Asiakkaille helppous ja nopeus yhdistettynä nautiskeluun. Tarkoitus on todistaa, ettei pizza ole roskaruokaa. Ja nyt, kun viereisiin pöytiin vilkuilee, konsepti toimii. Houkuttelevan myyntivitriinin edessä käy jatkuva kuhina. Jonon etenemistä hidastaa ainoastaan se, että valinnat on tehtävä vasta tiskillä. Siellä selviävät senhetkiset makuparit ja pizzataiteilijoiden päivän innovaatiot. Asiakkaiden toivomuksesta valikoimaan on lisätty salaatteja, erikoiskahveja ja pyöreitä napolilaistyyppisiä pizzoja, joita minäkin tulin testaamaan. Nämä ovat listatuotteita, ei niin kiireisten nautiskelijoiden tilattavissa lounasajan ulkopuolella.

018

Itselleni ruoka on liian usein ainoastaan polttoaine. Vailla intohimoa. Avainsanat helppo, halpa, nopea. Kun syö yksin, harvoin jaksaa panostaa. Siksi onkin mahtavaa syödä ulkona, ja kaikista kuvauksista päätellen todellisten ruoanrakastajien ideoimaa ja valmistamaa ruokaa. Jos saan kulinaarisia nautintoja vaivattomasti, rennosti ja vailla tärkeilyä, ostan konseptin sen enempiä kyselemättä.

Olen tutkinut vaihtoehtoja nettisivuilta ja tuskaillut valinnanvaikeuden edessä. Jonossa saan suosituksen johon tartun. Paikan nimikkopizza Pizzarium – täytteinään tomaattikastiketta, tulista italialaista salamia, ricottaa, rucolaa, parmesaania ja mozzarellaa. Heti täydet pisteet asiakaspalvelusta. Todella sydämellinen ihminen tiskin takana kertoo tuotteista ja vaihtoehdoista. Huolimatta siitä, että en ole ns. maksava asiakas. Tilaustani pöydässä odotellessani vakuutun asiakaspalvelun aitoudesta. Jokainen asiakas kuuluu saavan yhtä sympaattisen ja lämpimän vastaanoton.

024

Jos sulkisin silmäni, tuoksun perusteella voisin visioida itseni Italiaan. Rullaportaat, mainosjinglet ja tekokasvit palauttavat maanpinnalle. Pizzariumin omistajat olisivat voineet rakentaa idyllisen tavernan ja panostaa sisustukseen ja miljööseen. Sen sijaan he ovat halunneet tarjota ”tavalliselle kansalle” mahdollisuuden tutustua intohimolla ja sydämellä tehtyyn oikeaan italialaiseen pizzaan ostoskeskuksessa. Oikealla he tarkoittavat taikinan pitkää kohotusaikaa, laadukkaita raaka-aineita, puolivalmisteiden (ja sen niin suomalaisten rakastaman ananaksen) käytön välttämistä. Kutsuvat tuotteitaan artesaanipizzoiksi. Käsityötä ja kädenjälkeä kunnioittaen.

031

Sanat on helppo vahvistaa kun saan tilaukseni. Täytteet on kauniisti aseteltu. Pizza ikään kuin leijuu lautasella houkuttelevan kuohkean pohjan ansiosta. Taivaallista! Maut upeasti tasapainossa. Ja se pohja. Eittämättä elämäni maukkain. Hieno oliiviöljy kuultaa läpi. Italialainen pizzajauho ja vähintään kahden vuorokauden kohotus ovat tehneet tehtävänsä. Jokainen haarukallinen on unelma. Ostoskeskusmiljöö unohtuu. Mozzarella ja ricotta sulavat suussa. Makuja ja täytteitä on täydellisessä balanssissa.

 

038047

Hyvä fiilis jatkuu ruokailun jälkeen kotonakin. Olo ei ole raskas kuten niin usein pizza-aterian jälkeen. Hapanjuuritaikina ja kohotusaika ilmeisesti takaavat helpon sulavuuden. Koska ravintola-ala on Turussakin erittäin kilpailtu, mielestäni kaikki sosiaalisen median näkyvyys on äärimmäisen tärkeää. Iso plussa siitä, että Pizzarium näyttää olevan hyvin aktiivinen Facebookissa, Instagramissa ja omassa blogissaan. Kuvat ja infot tavoittavat näin potentiaaliset asiakkaat. Joihin minäkin tästä lähtien kuulun.

Grazie mille, Pizzariumin pizzahullut yrittäjät!

009

Pizzariumin sivut: www.pizzarium.fi