Hurmaava Tuhkimo ja selfiehovi

Kolmen vuoden poissaolon jälkeen otin ilolla vastaan kutsun tutustua uudelleen turkulaiseen kulttuurielämään. Hieman yllättäen ensimmäiseksi kohteeksemme valikoitui Turun Nuoren Teatterin Tuhkimo. Toisaalta, kun lapsia on perheeseemme siunaantunut kolme kappaletta ikävälillä 4-8, oli kohde mitä mainioin. Vanhempien ei tarvinnut anoa edes iltavapaata ja järjestää lastenvahtia, kun liikkeelle lähti koko perhe!

Olin ajatellut näytelmän miellyttävän ennen kaikkea kolmasluokkalaista tytärtämme. Esitysiltana veti hänellä kuitenkin partio voiton teatterista ja niinpä pakkasimme autoomme vaimon ja minun lisäkseni kaksi poikaamme sekä 4-vuotiaan Matti-vahvistuksen naapurista. Kokoonpano epäilytti: neljä poikaa (ikähaarukka 4 – 35 vuotta) sekä yksi äiti lähtivät katsomaan ”tyttöjen teatteria.”

Kuva: TNT / Mikko Vihervaara

Kuva: TNT / Mikko Vihervaara

Hylkää ennakkoluulot!

Kuten parhaat lastenelokuvat, toimii myös lastenteatteri monella tasolla. Naurattaa aikuisia ja kiehtoo lapsia. Siis naurattaa sillä lailla hyvällä tavalla eikä ilkeästi.

Turun Nuori Teatteri oli itselleni uusi tuttavuus lastennäytelmien osalta. Muutama hupailu Samppalinnan terassilla on tullut nähtyä, mutta visiitti Ursininkadun tiloissa oli ensimmäinen laatuaan. Taatusti tämä ei jäänyt viimeiseksi vierailuksi.

Teatterissa on ammattijohto ja se näkyy. Lavastus toimi kaikessa yksinkertaisuudessaan ja ylenpalttisen kuninkaallinen puvustus vei katsojat elävästi keskelle linnan juhlasalia tai Tuhkimon karua kotia.

Tarina oli tuotu nykyaikaan keinoilla, jotka avautuvat ehkä vasta 10-vuotiaille, mutta erityisesti tällaista some-eläintä alituisesti padiaan näpräävä ilkeä sisarpuoli sekä itseään selfieissä kuvauttava hovi nauratti. Jos Ellen DeGeneres Oscar-juhlissa julkkiskavereidensa kera, niin miksei sitten itse kunkkukin! Jopa tyhmempi ahmattisisar nautti linjatietoisesti riisikakkuja. Hienoja viittauksia hovielämän tyhjyyden sekä nykyjulkkisten turhanpäiväisyyden välillä!

Kuva: TNT / Mikko Vihervaara

Kuva: TNT / Mikko Vihervaara

Itseäni näyttelijäkaartissa miellytti eniten tasainen ammattitaito. Kukaan ei erottunut selkeästi tähtenä joukosta ja hyvä niin. Monesti kesäteatterimusikaaleissa ero sivuroolissa olevan harrastajan ja pääroolia hoitavan palkatun tähden välillä on suuri, varsinkin laulukohtauksissa. Turun Nuoren Teatterin tekijät sen sijaan selvisivät kaikki tehtävistään erinomaisesti ja pilke silmäkulmassa. Sivuosista varsinkin Urpo ja kaikkein nuorimmat hovineidot jäivät mieleen.

Ammattimaisuus yllätti

Aikoinaan esiinnyin itse Kaarinan Teatterissa seitsemänvuotiaasta lukioikäiseen ja mikäli oikein muistan, en kertaakaan suhtautunut kovinkaan ammattimaisesti harrastukseeni. Päinvastoin. Tuhkimon tekijöistä puolestaan paistoi läpi ilo ja ammattiylpeys. Tätä näytelmää ei todellakaan ole haluttu tehdä vasemmalla kädellä.

Päätähdistä Tuhkimo oli juurikin niin hyväsydäminen ja hurmaava, kuin hän vain voi olla. Uskoisin, että seurueemme pojista jokainen ihastui häneen illan aikana ja oli kateellinen prinssille – minä mukaan lukien, vaikka kaunis vaimoni vieressä istuikin. Niin elävästi pienen teatterin kotoisa tunnelma ja tapahtumien läheisyys tempaisi mukaansa.

Kriitikkojen viimeinen sana

Teatterissa on luonnollisesti kuvaaminen kielletty, joten väliaikatarjoilut päätyivät kuvauskohteeksi.

Teatterissa on luonnollisesti kuvaaminen kielletty, joten väliaikatarjoilut päätyivät kuvauskohteeksi.

Yritin haastatella lapsiraatiani näytelmän jälkeen. Yleensä nämä pojat puhuvat lähinnä jalkapallosta sekä Pokemon-korteista, joten en uskonut kovinkaan syvällistä analyysiä saavani. Parasta esityksessä oli kuulemma taikasauvana toiminut Starwars-miekka! Poikien eleistä ja ilmeistä saattoi kuitenkin päätellä, että tarina ja toteutus toimi. Ja varsinkin väliaikatarjoilut maistuivat!

Ensikosketus Turun kulttuurielämään ei paremmin voisi alkaa. Ylpeä saa kaupunkimme Turun Nuoresta Teatterista olla.

 

Kirjoittaja Tuhkimo-selfiessä. Teatterin aulassa oli tarjolla mahdollisuus tähänkin.

Kirjoittaja Tuhkimo-selfiessä. Teatterin aulassa oli tarjolla mahdollisuus tähänkin.

 Turun Nuoren Teatterin sivut: www.nuoriteatteri.com