Åbo Svenska Teater: The Last 5 Years

ÅST:n näyttämö

Monelle sanasta musikaali tulee ensimmäisenä mieleen pompöösit joukkokohtaukset, visuaalisesti näyttävät puvut ja teatraaliset ehostukset. Kaikki on suurta ja sitä kaikkea on aivan liikaa.

ÅST:n The Last 5 Years on piristävä poikkeus tähän kliseiseen musikaaliperinteeseen. Amerikkalainen musikaalivelho, Jason Robert Brown on sekä kirjoittanut että säveltänyt tämän palkitun teoksen. Brownin kerrotaan saaneen inspiraationsa musikaaliin omasta kariutuneesta avioliitostaan.

Henkilöitä on vain kaksi, entiset rakastavaiset Jamie ja Cathy. Näytelmässä he tapaavat uudelleen viisitoista vuotta suhteensa päättymisen jälkeen. Askeettinen lavastus tuo mieleen oikeussalin, varsinkin kun viisihenkinen orkesteri (kapellimestarinaan Ralf Nyqvist) on sijoitettu riviin pitkän pöydän taakse, kuin valamiehistöksi. Tämän raadin edessä Jamie ja Cathy ruotivat viisi vuotta kestänyttä suhdettaan. Osapuolet tuovat vuorotellen esille oman näkemyksensä siitä miksi lopulta kävi niin kuin kävi. Vaikka molemmat ovat koko esityksen ajan näyttämöllä, dialogi puuttuu. Yhteinen me-yksikkö on hajonnut ja on vain kaksi erillistä yksilöä.

Musikaali kulkee kahdessa eri aikatasossa, kuin korostaakseen henkilöiden erillisyyttä. Cathy kertoo suhteesta takautuvasti, aloittaen hetkestä jolloin Jamie jätti hänet, aina ensimmäisen tapaamisen tunnelmiin. Jamie puolestaan kertoo oman versionsa suhteesta edeten kronologisesti ensimmäisestä tapaamisesta siihen hetkeen, jolloin hän päätti jättää Cathyn. Soolot vaihtuvat duetoksi vain kun tarinat ja sen henkilöt kohtaavat puolivälin romanttisessa kosintakohtauksessa.

Näytelmän kantavina teemoina ovat parisuhteen vaikeus, sekä rakkauden ja työuran yhdistämisen mukanaan tuomat haasteet. Tunteiden ja suhteen vuoristoradalla syytellään, kilpaillaan, petetään, ylpeillään, katkeroidutaan ja vaivutaan välillä itsesääliin.

Vahvat ja tunnelmalliset melodiat mukailevat hienosti draaman käänteitä. Musikaalissa kuullaan laaja kirjo eri musiikkilajeja, aina latinalaisrytmeistä rockiin saakka.

Päärooleissa loistavat erinomaiset roolisuoritukset tekevät Alexander Lycke ja Anna-Maria Hallgarn. Tämä ei liene yllätys niille jotka näkivät parivaljakon aiemmin esim. ÅST:n Jesus Christ Superstarissa. Ohjauksesta vastaa Markus Virta ja esityksen vähäeleisestä, jopa arkisesta lavastuksesta sekä puvustuksesta Lotta Nilsson.

Musikaalin päärooleissa loistavat Anna-Maria Hallgarn sekä Alexander Lycke. Kuva: Åbo Svenska Teater / Pette Rissanen.

Musikaalin päärooleissa loistavat Anna-Maria Hallgarn sekä Alexander Lycke. Kuva: Åbo Svenska Teater / Pette Rissanen.

Aiheensa ja raskaan yleisvireensä myötä musikaali ei ole mikään erityisen kevyt pala purtavaksi. En ehkä valitsisi tätä ensitreffeille tai jos oma ero on vielä liian kitkeränä mielessä. Esityskielenä on ruotsi, mutta tekstitykset rullaavat myös toisella kotimaisella. Tekstinäyttö tosin sijaitsee niin ylhäällä, että niitä lukiessa on vaikea keskittyä siihen mitä näyttämöllä tapahtuu. (No, eipä siellä mitään suuria manöövereitä tapahdu…) Ainahan voi toki ottaa esityksen kielikylpynä ja kokeilla kuinka paljon koulun pakkoruotsitunneilta vielä muistaa. Teatteri itsessään on jo ainakin yhden vierailun arvoinen. Se on kuin kaunis karamelli, piilossa keskustan kuhinassa.

Lisätietoja ja esityspäivät: www.abosvenskateater.fi