Idyllinen JuhlaMummola ja Wanhat Kupit

Kuulaan kauniina syyssunnuntaina seisoin Krookilan parkkipaikalla idyllistä pihapiiriä ihastellen. Punamullatut rakennukset piirtyivät taivaansineä vasten. Kujaa astellessani omenapuut kurkottelivat hedelmiään kohti kulkijaa. Suuri tuulimylly seisoi ylväänä kallioisella mäellä leveät lapansa harallaan. Kesäteatterin penkit kätkivät sisäänsä riemun pirskahdukset ja surun kyyneleet. Savusauna toi tuoksumuiston juhannuksesta.

Porsanger_JuhlaMummola (3)

Porsanger_JuhlaMummola (2)_fb

Saavuin pienelle rakennusten suojaamalle sisäpihalle ja noudin virvokkeita Wanhat Kupit -myymälän kahviosta. Istahdin muhkeiden pensaiden keskelle pöydän ääreen nauttimaan ruusunmarjateetä ja makoisaa itse tehtyä omenapiirakkaa.

Porsanger_JuhlaMummola (4)_fb

Wanhat Kupit -myymälässä ihastelin Arabia-astioiden kirjoa ja historiaa. Astiat oli aseteltu esteettisen käytännöllisesti esille. Jokaisesta yksilöstä oli pidetty huolta, pölyhippustakaan ei näkynyt. Arabia on ollut läpi vuosikymmenien olennainen osa suomalaisten elämää. Wanhat Kupit myy tuotannosta poistettuja Arabian astioita myös verkkokaupassa: www.wanhatkupit.fi. Sivulatauksia on tehty useampi miljoona! Krookilan lisäksi tuotteita myydään Turussa, Maariassa.

Porsanger_Wanhat Kupit (2)_fb

Porsanger_Wanhat Kupit (3)_fb

Porsanger_Wanhat Kupit (4)_fb

Seuraavana perjantaina kävin testaamassa JuhlaMummolan arkilounaan. Lounaan hinta oli 10 € ja keittolounas 6,80 €. Sunnuntaisin tarjolla on pitopöytä. Vierailu perinteisessä pirtissä katkaisi mukavasti hektisen työpäivän. Totesin tämän tunnelmallisen inspiroivan rakennuksen muuntautuvan moneksi niin pienemmille kuin isommillekin ryhmille.

Porsanger_JuhlaMummola (6)_fb

Porsanger_JuhlaMummola (5)_fb

Iloisen palvelualtis henkilökunta valmisti ruokaa piskuisessa keittiössä pitkälle pirtinpöydälle antimia tuoden. Perunakattilat höyrysivät ja värikkäät salaatit loivat leikkisyyttä tummaan hirsitupaan. Tarjolla oli riistakäristystä, jauhemaksapihvejä ja pekonista purjo-perunasosekeittoa sekä jälkiruoaksi marjakiisseliä kermavaahdon kera eli kotitekoisen maukasta ruokaa tuoreista sämpylöistä puhumattakaan. Lounastin viehättävässä kamarissa talon perällä. Vanhanaikaiset valokuvat, poljettava Original Pallas -ompelukone ja luonnonsävyinen seinäryijy toivat historiaa hetkeen. Haikeana katselin ikkunasta ulos ja mietin jälleen kerran miltä olisi tuntunut elää 1800-luvulla. Se ajatus kiehtoo kovin.

Porsanger_JuhlaMummola (1)_fb

Porsanger_JuhlaMummola (7)_fb

Krookilan JuhlaMummolan kotisivut: http://www.krookila.fi/