Interiöörejä entisestä – vanha Turku Luostarinmäellä

Luostarinmäen käsityöläismuseo on lähes kaikki, mitä Turun palosta on jäljellä. Pari sataa vuotta vanhat talot ja rakennukset on varustettu interiöörein, jotka esittelevät tuon ajan käsityöläisten arkea. Museossa pääsee kuvittelemaan itsensä visiitille kaiteentekijän, kersantin lesken, laudankantajan, nyörinpunojan ja kammantekijän verstaisiin ja asumuksiin. Parasta on löytää aikaan sopiviin asuihin sonnustautuneita eläviä mallinukkeja, jotka kertovat paikkojen taustoista ja historiasta. Turussa ollaan ilmeisesti tyyntä sakkia, sillä osa museon väestä ei saanut sanaa suustaan, kun tämä turisti astui sisään heidän koristamaansa miljööseen. Voi tietysti olla, että he toteuttavat parisataa vuotta vanhoja käyttäytymissääntöjä, jolloin ei pulistu turhia, kun tuli uusia vieraita tupaan. Tiedä häntä!

Kuvateksti tulisi tähän, jos sen haluaisi laittaa.

Kunnollinen museologi käy lomamatkalla uudessa kaupungissa vähintään yhdessä museossa. Yleensä tutustun mielelläni taidemuseoihin, mutta koska käyntimme oli Turussa ensimmäinen ja ilma oli kaunis, tuntui hauskalta mennä kaupungin historiaa esittelevään ulkoilmamuseoon. Luostarinmäelle kannattaakin suunnata sään suosiessa; kylmyys haittaisi varmasti museokokemuksen onnistumista. Pidin erityisesti kirjapainosta ja maalarin talosta, sillä niistä löysin ensivilkaisulla sitä idyllistä luomisprosessin iloa, joka käsityöläisyydessä on tärkeää.

Kuvateksti tulisi tähän, jos sen haluaisi laittaa.

Luostarinmäen käsityömuseo tuntuu helpolta vierailukohteelta eri-ikäisille ja kansainvälisemmällekin ryhmälle tai kaveriporukalle. Interiöörit ja puvustettu museon väki ovat ikäänkuin tyhjentäviä vastauksia kysymyksiin, joita käsityöläisyydestä voi herätä. Luostarinmäki on paikka, jossa käsityöläiskulttuurin voi kokea. Valtava määrä taustatietoa tai selittäviä infotekstejä ei ole tarpeen, sillä kaiken voi nähdä silmiensä edessä. Luostarinmäessä vo olla paikalla historiassa, kokea eilistä tänään.

Luostarinmäen käsityöläismuseon sivut: www.turku.fi/luostarinmaenkasityolaismuseo