Karnevaalitunnelmissa Turun kaupunginorkesterin kanssa

tfo1

Perjantaina 19.9. Turun filharmoninen orkesteri ja CCA-kuoro juhlistivat pitkäaikaisen ylikapellimestarinsa Pertti Pekkasen 70-vuotispäivää. Syyskarnevaaliksi nimetty konsertti oli aika kaukana kaikkein perinteisimmistä sinfoniakonserteista: illan aikana kuultiin kiihkeitä espanjalaisia rytmejä, Henrik Sandåsin bandoneonin sielukkaita kertomuksia ja messutekstiä espanjaksi argentiinalaisen tangon tunnelmissa.

tfo2

tfo3

Konserttia oli mainostettu etukäteen Angelica Klasin kuvilla, mutta sopraanosolistiksi oli sairastapauksen vuoksi vaihtunut (ilmeisen lyhyellä varoitusajalla) Essi Luttinen. Punaisessa puvussaan sädehtinyt Luttinen lauloi kerta kaikkiaan lumoavasti, minkä rinnalla Pentti Hietasen tenorin sointi valahti omaan korvaani paikoin valitettavan epäparisen viihteelliseksi. Komeaa kuultavaa yhtä kaikki – niin komeaa, että yleisö aplodeerasi lopuksi seisaaltaan!

tfo4

tfo5

Vuonna 1952 valmistuneen konserttitalomme vaikuttavat 1002 katsomopaikkaa olivat lähes täynnä. En voinut olla kiinnittämättä huomiota yleisön ikärakenteeseen: itse kolmekymppisenä olin yksi nuorimmista kuulijajoukossa, jonka keski-ikä vaikutti asettuvan selvästi kuudenkymmenen paremmalle puolelle. Konserttilippu ei maksa edullisimmillaan juuri leffalippua enempää, joten hohoi turkulaisnuoriso – rohkeasti nauttimaan upeasta musiikista! 🙂 Konsertissa, varsinkin sellaisessa jossa soitetaan sitä perinteisimpää kamaa (vaikkapa Tšaikovskia, Mozartia tai Beethovenia) saa kokea olevansa osa paljon omia elinvuosiamme pidempää jatkumoa, jossa muusikot ja yleisö jakavat ainutkertaisen hetken jonkin sanoja suuremman äärellä.

tfo6

Itsekin muistin taas, miten hyvää tekisi kuulla useammin jousien paksua, muhevaa, maalailevaa legatoa, joka nostaa pintaan kylmät väreet. Tunteeni oli satuttu kuvaamaan varsin osuvasti Vilma Koskelan ja Kristiina Mäenpään wc-seinäkirjoituksista koostuvassa aulan taidenäyttelyssä Scandinavian Music Groupin sanoin. 🙂

tfo6

Turun filharmonisen orkesterin kotisivut: www.tfo.fi