Tårget – historiaa ja hyviä makuja

Vähätorin kupeessa, yhdellä Turun paraatipaikoista, on sijainnut tiettävästi Suomen ensimmäinen ravintola, joka sai anniskeluoikeudet. Silloin elettiin vuotta 1682. Nyt, 337 vuotta myöhemmin, nuo kellaritilat ovat jälleen asiakaskäytössä, nimittäin pian 5 vuotta tiloissa toiminut Tårget avasi kellaritilat vuosien jälkeen jälleen asiakkaille ruokailua ja juomien nauttimista varten. Kellaritilat ovat luonnollisesti koko ajan olleet olemassa, mutta ne ovat aiemmin toimineet – no, kellareina.

Kellaritilojen lisäksi Tårgetissa voi ruokailla katutasossa katsellen ohikäveleviä ihmisiä, nauttien jokivarren ja Tuomiokirkon tarjoamista maisemmista. Ravintolan ruokalista on monipuolinen ja houkutteleva. Tällä kertaa maisteltavaksemme valikoitu Menu Tårget viinipaketteineen. Valmiin menun syömisessä on monta hyvää puolta, joista yksi on luonnollisesti se, ettei tarvitse itse tehdä yhtään päätöstä eikä tuntea annoskateutta. Voi vain nojata taaksepäin ja antautua tarkkaan harkitulle makumatkalle.

Viineihin panostavassa ravintolassa on hienoa, että niistä todella osataan kertoa. Tarjoilijamme oli todella mukava ja erittäin asiantunteva.  Hän kertoi jokaisesta viinistä nimen, rypäleiden ja maan lisäksi paljon muutakin. Hän perusteli jokaisen ruokalajin yhteydessä tarkasti, miksi juuri kyseinen viini oli valittu ruokalajin kaveriksi ja mitä makuja viinistä pitäisi ruoan kanssa löytyä.

Alkoholitietämyksen lisäksi Tårgetin moktailit ovat kuin harkitusti rakennettuja taideteoksia. Saimme alkudrinkiksi omenaisen moktailin, jossa oli kuivattuja vadelmia päällä. Suosittelen ehdottomasti koittamaan alkoholittomia drinkkejä Tårgetissa – lupaan, että ihastut!

Toinen asia, johon lämmöllä kiinnitin huomiota oli erittäin kauniit ja näyttävät astiat. Kun annoksetkin olivat järjestäen kaikki hyvin kauniita, nousivat ne vielä seuraavalle tasolle harkittujen tarjoiluastioiden myötä. Menu Tårgetin aloitti sokerisuolattu lohi, jossa oli myös kivasti chiliä tuomassa lämpöä.

Seuraavana tarjolla oli sellerikeittoa kalamurekkeen sekä omenapyreen kera. Kalamureke keitossa kuulosti arveluttavalta, mutta oli aivan järjettömän hyvää. Tämä annos nousi ehkä koko menusta omaksi suosikikseni.

Sellerikeiton jälkeen jatkettiin edelleen kaloilla ja vuorossa oli todella kaunis kuha-annos, jossa oli kaverina kolmea kaalia sekä jälleen omenaa. Kauniin ulkonäkönsä lisäksi annos oli erittäin maukas.

Kuhan jälkeen saimme haudutettua häränposkea suussa sulavan perunapyreen sekä palsternakan kanssa. Annos oli oikein hyvä, mutta valtavan suuri – ainakin näin isossa menukokonaisuudessa ehkäpä jopa hieman turhankin tuhti.Menun olisi päättänyt suklaamoussea keksien välissä, maapähkinäjäätelöä ja lämmintä kinuskikastiketta kirsikoilla, mutta pähkinäallergian vuoksi minä sain herkän ja kauniin annoksen, jossa oli kookosjäädykettä persimonin, passionkreemin, sitruunasorbetin sekä marengin kanssa. Kauniin ulkonäkönsä lisäksi annos oli myös ihanan kepeä ja raikas, hyvin kesäinen.Kävimme ruokailun jälkeen vielä ihastelemassa ravintolan kauniita tiloja. Tårgetista löytyy historiallisia jälkiä, kuten tsaari Aleksanteri I:n vaunujen jäljet sekä vanha Turun portti.Kaunis ja tunnelmallinen sisäpiha, Piazza, toimii upeana paikkana yksityistilaisuuksille, kuten vaikkapa häille. Kesäisin Tårgetilla on myös yksi Turun komeimmista (ellei komein!) terasseista Suomen kauneimmalla jokinäkymällä, tietysti.

Lisätietoja: