PNG 2018 – keihästä, aitoja ja pitkiä loikkia koleassa kesäillassa

Yleisurheilun huuma ja kansainvälinen vilinä valtasi Turun taas tiistaina 5. kesäkuuta, kun Paavo Nurmi Games (PNG) saapui Turun vehreään Urheilupuistoon ja juoksijalegendan mukaan nimetylle stadionille.

PNG on ollut 2017 alkaen osa IAAF World Challenge -sarjaa ja tänä vuonna kisoissa olikin hyvin kattava ja kovatasoinen osallistujalista. Kisojen perinteisen rungon muodostavien moukarin- ja keihäänheiton lisäksi kovia kansainvälisiä huippuja löytyi muun muassa juoksu- ja hyppylajeista. Jo heti ensimmäiseksi nähtävässä lajissa yleisö pääsi hurraamaan, kun naisten kiekonheitossa Kroatian Sandra Perkovic kiskaisi stadionennätyksen 66,22 m. Ilmassa oli siis alusta lähtien suuren urheilujuhlan tuntua!

Kuva: Paavo Nurmi Games

Mukavinta Paavo Nurmen kisoissa on se, kuinka ne yhdistävät maailmanhuiput, junioriurheilijat, penkkiurheilijat ja muuten vain urheiluhullut. Kiekkokisan ollessa käynnissä yleisö sai nauttia junioreiden 60 metrin juoksuista ja kutkuttavan jännittävistä Turun nopein -kisoista. Avajaispuheessa Ilkka Kanerva kehui turkulaisen urheiluyleisön olevan ainutlaatuista: tunnelma pysyikin ainakin katsomossa katossa koko illan! Kisajärjestelyt toimivat saumattomasti kiitos yli 500 vapaaehtoisen. Kisoissa tärkeää on urheilijoiden ja yleisön viihtyvyyden lisäksi ympäristö ja vastuullisuus.  Tapahtuma-alue oli osittain esteetön ja sieltä löytyi kierrätyspisteitä, siistit bajamajat, paikallisten yritysten myymiä kisaeväitä – kaikkea, mitä mieleen tuli tarvita.

Urheilijat olivat tietysti illan tähtiä. Yksi kisojen pirteimmistä ja ilahduttavimmista osallistujista oli musiikin tahdissa tanssahdellut kolmiloikan kauden kärkinainen Tori Franklin. Suomalaisia kolmiloikassa edusti hienosti kauden avannut, toiseksi sijoittunut Kristiina Mäkelä. ”Vähän meinaa olla kohmeessa”, kommentoi Mäkelä kesken kisojen.

Kuva: Paavo Nurmi Games

Kolea ilma ja hyytävä tuuli hillitsikin tuloksia monessa lajissa. Miten kolmen viikon hellejakson jälkeen alkukesän kylmin päivä sattuikin juuri kisapäivälle? Kylmä sää tosin taitaa sekin olla jo kisojen perinne, eikä ilma haitannut liiaksi katsomossa, kiitos loistavan tunnelman. Hieman surku tuli kuitenkin urheilijoiden puolesta, varsinkin hyppyvuoroaan odottelevien, huopiin kääriytyvien seiväsnaisten hytinää katsellessa.

Kylmyydestä huolimatta kisakentille vuoden tauon jälkeen palannut Wilma Murto oli silminnähden helpottunut ensimmäisestä riman ylityksestään. Yleisö kannusti, huokaili ja hurrasi Suomen nuoren seiväslupauksen mukana ja Murto hyppäsikin lopulta kisan kuudenneksi.

Kuva: Paavo Nurmi Games

Kisojen suurimpia tähtiä olivat yleisön ja selostaja Antero Mertarannan kannustuksesta päätellen raamikkaat miehet. Hienoa viihdettä tarjosivatkin maailman kärkitason moukarinheittäjät. Ennakkoon odotetuin laji oli miesten keihäänheitto, johon oli saatu maailmantilaston kärkimiehet, saksalaiset Johannes Vetter, Andreas Hofmann ja Thomas Röhler. Vaikka kisan bonuspalkintoa, saarta Turun saaristosta, ei päästykään jakamaan, tarjosi kisa silti draamaa ja jännitystä yleisölle. Innostunut tuuletus vaihtui raskaaseen huokaukseen nuoren suomalaislupaus Oliver Helanderin yliastuttua jättikiskaisunsa. Myös illan yllätysvoittaja Magnus Kirtin viskaama uusi Viron ennätys sai yleisön innostumaan.

Minulle suurinta viihdettä tarjosivat seiväshypyn ja kolmiloikan lisäksi  juoksumatkat ja erityisesti pikajuoksut. Venäläinen pika-aituri Sergey Shubenkov oli niin salamannopea, että jätti muut huiput monella metrillä taakseen. Suomalaisiloa toi Nooralotta Nezirin toinen sija ja EM-kisarajan alitus 100 metrin aidoissa. Myös B-finaalin voittaja Annamari Korte teki komean paluun hätyytellen EM-kisarajaa. Paavo Nurmen kisoista jäikin minulle kylmän ilman ja lämpimän tunnelman lisäksi mieleen iloiset, vahvoja suorituksia ja hienoja paluita tehneet naisurheilijat.

Seiväshypyn voittaja, sinnikäs Kreikan Nikoleta Kiriakopoulou jäi hyiseen iltaan hyppäämään vielä, kun suurin osa yleisöstä teki lähtöä keihäskisan päätyttyä. Kotimatkani sujui joutuisasti puoliksi hölkäten ja hytisten sankarillisia urheilijoita ajatellen. Pipon, hanskojen ja villapaidan lisäksi jättimäinen viltti, johon kääriytyä, ei olisi ollut liioittelua. Josko ensi vuoden kisoissa saataisiin nauttia siitä pohjoisen kesän lämpimämmästäkin puolesta.

Lisätietoja: