Historiaa, nykytaidetta ja brunssi Aboa Vetus & Ars Novassa

Turussa voi lyödä kolme kärpästä yhdellä iskulla. Samalla reissulla voi piipahtaa historian museo Aboa Vetuksessa, nykytaiteen museo Ars Novassa ja museoissa käynnin lomassa laadukkaassa ruokapaikassa M Kitchen & Caféssa.

Kävin puolisoni kanssa sateisena marraskuun lauantaina museokokonaisuudessa ja vallan hurahdin koko paikkaan. Kiersimme kaksi 45 minuutin opastettua kierrosta, ensin Turun historian puolella ja sitten nykytaiteen puolella Turku Biennaalissa.

Aboa Vetuksen tiiliin on taltioitunut eläinten jalanjälkiä.

Oppaamme kierroksilla oli valtavan asiantunteva. Ilman hänen selostustaan olisimme tuskin saaneet museoista irti yhtä paljon.

Historian museo Aboa Vetus koostuu kuudesta keskiaikaisen rakennuksen rauniosta ja niiden kellareista. Museossa kävijä voi kulkea samaa luostarin jokikatua kuin ihmiset satoja vuosia aiemmin.

Historian museo koostuu kuuden keskiaikaisen talon raunioista.

Rauniot ovat löytyneet arkeologisissa kaivauksissa ja niiden tutkiminen jatkuu edelleen. Saimme kuulla oppaaltamme, että kaivauksilta on löytynyt muun muassa 1 000 kiloa luita, joista on tehty oma Luutarha-näyttely museoon.

Kierros Aboa Vetuksessa oli hämärä ja kellaritiloissa koleaakin, mutta historianhavina oli vallan kiinnostavaa. Etevää opastamme olisi kuunnellut pidempäänkin.

Kierros jatkui kahdeksanteen Turku Biennaaliin, jossa oli kuudentoista kotimaisen taiteilijan työnäytteet esillä kahdessa kerroksessa ja lisää näyttelyn taidetta on esillä vielä Turun taiteilijaseuran Galleria Å:ssa naapurikorttelissa.

En ole aiemmin ollut nykytaiteen suuri ystävä, sillä teokset eivät aukea minulle sitten millään. Tämä näyttely oli poikkeus. Siitä kiitos kuuluu jälleen oppaallemme, joka kiersi kaikki huoneet kanssamme ja jaksoi kertoa jokaisesta teoksesta kattavasti.

Aivan M Kitchen & Cafén naapurissa on arkeologiset kaivaukset.

Museoista jatkoimme jazz-brunssille M Kitchen & Caféhen, joka sijaitsee museokokonaisuuden aulassa. Aivan kahvilan vieressä on historiallisia kaivauksia. Mikä ihana ympäristö brunssille!

Brunssin salaattipöytä on pökerryttävän upea. Sekosin laskuissa, kuinka montaa eri vaihtoehtoa pöydästä löytyi. Suuri lautanen tuli ääriään myöten täyteen salaateista ja siihen vielä tuore hiivaleivän pala levitteellä ja maistelemaan.

Jazz-brunssin salaattipöytä on värikäs ja runsas.

Salaattien jälkeen lämpimille ruuille ei ensin tuntunut olevan edes vatsassa tilaa, mutta kana, porsaan unelmanpehmeä niska kerma-sinappikastikkeessa, perunat, kasviskorma ja uunimunakas olivat niin houkuttelevia, että niitä oli maistettava edes hippusen.

Jälkiruokana on MBakeryn Suomen parhaita kakkuja.

Museokahvilan vitriinin herkut ovat hurmaavia.

Jälkiruokapöytä oli suurenmoinen. MBakery voitti Suomen parhaan leipomon tittelin vuonna 2015, joten olihan kakkuja maistettava, kuten myös vegaanista suklaavaahtoa, hedelmiä ja paria juustoa viikunahillon kera. Miten herkullisia makuja ja miten ähky olo!

8. Turku Biennaali on esillä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 8.4.2018 asti ja Turun Taiteilijaseuran Galleria Å:ssa 17.11.–17.12.2017, 22.12.2017–28.1.2018 ja 2.2.–4.3.2018.

Lisätietoja