Foijan sunnuntaibrunssilla

Brunssi on mainio tapa aloittaa sunnuntai ja tavata ystäviä. Vielä kun sopii brunssipaikaksi jonkin kotikaupungin ravintoloista, ei kenenkään tarvitse huolehtia ruoanlaitosta; voi vain varata pöydän, marssia ovesta sisään ja nauttia hyvästä ruoasta hyvässä seurassa.

Omasta viimeisimmästä brunssilla käynnistä oli jo ehtinyt vierähtänyt tovi, joten lähdin innoissani ystäväni kanssa testaamaan, mitä Foijan brunssilla on tarjottavanaan.  Foija on ennestään tuttu paikka, mutta viime aikoina en ole siellä vieraillut – minulle oli itse asiassa yllätys, että tästä ravintolasta saa brunssia. Kävi kuitenkin ilmi, että vanhasta perinteestä ei tällä kertaa olekaan kyse: Foija on vasta muutamia viikkoja sitten aloittanut sunnuntaibrunssin tarjoilemisen.

Foija on monille turkulaisille tuttu, pitkät perinteet omaava ruokaravintola Åbo Svenska Teaterin kainalossa Hansakorttelissa. Itse ravintola sijaitsee tunnelmallisessa kellariholvissa, mutta myös katutasossa on mahdollisuus nautiskella niin juomia kuin ruokiakin. Samalla kun laskeuduimme kellariin, siirryimme astetta rauhallisempaan todellisuuteen. Kellarin hämyisä ilmapiiri kynttilöineen teki tästä brunssista vähän erilaisen: kiireettömän ja tunnelmallisen.

Kellariin katetulla brunssilla oli todella runsaasti vaihtoehtoja: erilaisia ruokaisia salaatteja (arviolta ainakin kuutta erilaista), leikkeleitä ja juustoja, fetaa, oliiveja, kinkku-kasvispiirasta, savustettua lohta, neulamuikkuja, viskisilliä, erilaisia leipiä, voisarvia, riisipiirakoita sekä tuoreita hedelmiä. Varsinkin kylmien ruokien valikoima oli hyvin laaja. Pidän itse brunsseilla nimenomaan erilaista salaateista ja lautanen täyttyykin aina pääasiassa kylmistä ruoista. Siksi lämpimien ruokien osasto jää minulla aina pienemmälle huomiolle. Sieltä löytyi tällä kertaa esimerkiksi kanansiipiä, ratatouillea, lihapullia, nakkeja, porsaankylkeä sekä munakasta.

Ruokajuomana oli mm. appelsiinimehua ja mansikalla makeutettua vettä. Brunssin yhteyteen oli rakennettu myös erillinen juomamenu, joita sai halutessaan käydä lisähinnasta ostamassa. Brunssiin sisältyi luonnollisesti myös kahvi tai tee, erikoiskahvit oli kuitenkin erikseen hinnoiteltu.

Aina kiinnostusta herättävä seikka brunsseilla on tietysti jälkiruokapöytä. Myös siihen oli panostettu: tarjolla oli pieniä, erilaisia kakunpaloja, valkosuklaalla kuorrutettuja tuulihattuja, amerikkalaisia vohveleita, erilaisia juustoja ja viikunahilloa, luonnonjogurttia marjoilla sekä vaahtokarkkeja, joita sai dipata suklaaputoukseen. Nälkäisenä ei tältäkään brunssilta siis tarvinnut lähteä!

Brunssin positiiviset:

– Erityisen paljon kylmiä ruokalajeja ja monia erilaisia salaatteja
– Jälkiruokapöydän valkosuklaiset tuulihatut
– Tunnelmallinen miljöö
– Ei häiritsevää, brunsseille usein ominaista hälyä, vaikka paikka oli lähes täynnä.
– Ei pitkiä jonoja, ei tyhjiä tarjoiluastioita: ruokaa riitti hyvin kaikille

Vielä kehitettävää:

– Pienet salaattilautaset voisi vaihtaa isompiin – nyt lautaselle ei mahtunut kovin paljoa kerralla, vaikka jo pelkkiä kylmiä ruokalajeja oli todella paljon.
– Eri ruokalajien kohdalle selkeät nimilaput ja tiedot erikoisruokavaliota noudattaville: nyt nimiä ei ollut aivan kaikkien ruokalajien kohdalla.
– Suklaakastike, johon vaahtokarkkeja sai dipata, olisi saanut olla hieman paksumpaa (suklaa valui nyt vaahtokarkin päältä lautaselle). 😉

Tämän brunssin ehdottomana vahvuutena oli mielestäni mukava miljöö, joka varsinkin näin talven lähestyessä sopii rauhallisen ja tunnelmallisen sunnuntain viettoon. Myös itse pääasia, eli ruoka, oli pääosin erittäin maukasta ja kuten totesin, olin erityisen tyytyväinen kylmien ruokien valikoimaan. Kiitos Foija!

Foijan brunssi sunnuntaisin klo 12–16, hinta 19 €

Lisätietoja