Tutustumassa Meyer Turun telakkaan

Laivanrakennus on ollut satojen vuosien ajan merkittävä elinkeino Turun seudulla. Jo lapsuudesta muistan Aurajoessa korjaustelakalle pääsyä odottaneet ruosteiset laivat, joiden kyljissä seisoivat usein venäläiset kirjaimet. Telakan elämä on näkynyt useimpien ihmisten elämässä ainakin jollakin tavalla: Se on tuonut leivän pöytään moneen perheeseen ja vaikuttanut monella tapaa alueemme kehitykseen.

Turkulaisessa telakkateollisuudessa on koettu taloudellisten suhdanteiden mukaan niin nousuja kuin laskujakin, mikä on heijastunut aina myös ympäröivään yhteiskuntaan.  Laivanrakennuksen alueellisesta merkittävyydestä huolimatta en ollut  kuitenkaan koskaan aiemmin vieraillut telakalla, vaikka olin sieltä monenlaisia tarinoita aikojen myötä ehtinyt kuullakin.

Visit Turun järjestämä telakkakierros kestää 2,5 tuntia. Lähtö tapahtuu bussilla Aurakadun kiertoajelupysäkiltä. Mukana on virallinen Turku-opas, joka kertoo heti alkajaisiksi Turun laivanrakennusteollisuuden historiasta.

Lähtö telakkakierrokselle tapahtuu Turun Aurakadun kiertoajelupysäkiltä.

Ensimmäinen pysähdys tapahtuu heti Merikeskus Forum Marinumissa. Telakkateollisuuden menneisyyteen ja nykyisyyteen tutustutaan Aurajoen rannalla museon ulkopuolella sekä merimuseon sisällä.

Forum Marinum toivottaa vieraat tervetulleiksi

Suomen Joutsen

Aurajoen rannalla voi ihailla komeita museoaluksia ja vanhoja suojeltuja Wärtsilän telakkanostureita.

Forum Marinumissa päästään kuulemaan mielenkiintoisia yksityiskohtia eri aikakausien laivanrakennustekniikoista ja merenkulun historiasta. Näyttelyssä on esillä muun muassa useiden Turun seudulla rakennettujen laivojen pienoismalleja, valokuvia sekä laivanrakennuksessa käytettyjä työkaluja ja suojavarusteita. Nykyaikaista laivanrakennusta esittelevät laivan valmis hyttimoduli sekä uusilta jättimäisiltä risteilyaluksilta otetut mainosvideot.

Forum Marinumissa on esillä useiden Turussa rakennettujen laivojen pienoismalleja.

Entisen Wärtsilän telakan hitsareiden haalarit ovat nyt naulassa.

Telakan pienoismalli 1970-luvulta, jolloin toiminta oli keskittynyt vielä Aurajokeen.

Forum Marinumista jatketaan rivakasti kohti telakkaa. Aikaisemmin useampaan kertaan museossa vierailleena alkaa minulle tutustumisretken mielenkiintoisin osuus. Matkalla opas kertoo Turun Pernon telakan vaiheista ja nykyisen Meyer Turku -telakan toiminnasta. Tällä hetkellä telakka elää nousukauttaan. Oppaan mukaan Meyerin telakka tekee isoja investointeja ja yrityksen suora työllistämisvaikutus alihankkijoineen on jo tällä hetkellä noin 5000 henkilöä.

Itse telakalla kierros tapahtuu pääasiassa bussissa istuen. Opas kertoo laivanrakennusprosessista helposti ja kansantajuisesti. Kunnioitus suomalaista laivanrakennustaitoa kohtaan kasvaa, kun edes hieman ymmärtää, millaista projektinhallintataitoa suurlohkoista koottavien laivojen kokoaminen vaatii. Telakka-altaan luona pääsee vihdoin hetkeksi ulos bussista ihmettelemään rakenteilla olevaa laivakompleksia. Ympäristön valtavien mittasuhteiden ihmettely ja teollinen rouheus tekevät kokemuksesta kuitenkin erikoisen elämyksen, jota ei itse yleensä omassa arkipäivässään kohtaa. Teollisuusmatkailijan silmin telakkakierroksella näyttävintä antia lienevät nimenomaan jättimäiset nosturit, joiden suuruutta on kuitenkin hankalaa kyetä hahmottamaan.

Laiva rakenteilla telakka-altaassa

Tässä se on: Telakkaselfie

Telakka-aluetta ihmettelemässä

Nostureiden valtavia mittasuhteita on hankalaa hahmottaa.

Kierros jatkuu bussimatkalla takaisin Turun keskustaan. Halutessaan voi paluumatkalla vielä mennä tutustumaan Forum Marinumin museomaailmaan uudelleenkin. Pääsylippu sisältyy kierroksen hintaan. Opas kertoo matkalla vielä Meyer Turku -telakan tulevista suunnitelmista ja vetää yhteen tutustumiskierroksen antia. Bussi palauttaa telakkavierailijat lopulta takaisin Aurakadun lähtöpisteeseen. Itse ainakin koin, että tutustumisretki kannatti. Retki oli mainio, kiinnostava ja kompakti johdanto turkulaisen laivanrakennuksen historiaan ja nykyisyyteen. Palasin tutustumismatkalta takaisin telakkatietoisempana kuin lähdin. Tämä vastasi hyvin myös retkelle antamiini odotuksiin.

PLUSSAT JA MIINUKSET

  • + Hieman tavallisuudesta poikkeava matkailukohde.
  • + Antaa mahdollisuuden ymmärtää paremmin Turun meriteollisuuden historiaa ja sen merkitystä alueelle.
  • + Retki on mukavan tiivis paketti, johon sisältyy paikallisen laivanrakennuksen menneisyys ja nykyisyys.
  • + Hyvän oppaan avulla Forum Marinumin meriteollisuutta koskevasta näyttelystä saa paljon irti.
  • – Jossain määrin ”vakava” retkikohde, joka sopii henkilöille, jotka ovat aidosti asiasta kiinnostuneita ja haluavat oppia uutta.

Lisätietoja

Meyer Turku -telakkakierrokset