Ammu ammu ammu! Aja aja aja!

Bonnie ja Clyde, 1930-luvun Yhdysvalloissa enimmäkseen kauppoja ja huoltoasemia ryöstellyt parivaljakko, ovat muodostuneet populaarikulttuurin romantisoiduiksi hahmoiksi ja rikoshistorian ikoneiksi. Turussa vieraileva Teatteri Jurkka on siirtänyt Bonnien ja Clyden 1930-luvun laman varjostamasta Yhdysvalloista nykyaikaan. Ja se toimii! Lama luo samanlaista epätoivoa ja näköalattomuutta ajasta ja kulttuurista riippumatta.

Kuva: Marko Mäkinen

Humalistonkadun Domino-teatteri muuttuu dineriksi, jossa enkelinääninen Bonnie tarjoilee lauleskellen drinkkejä. Dineriin asteleva Clyde (kuten katsojatkin) lumoutuu kauniista, elämäniloa ja hämmennystä purskahtelevasta Bonniesta ja tarjoaa tälle kyydin töistä kotiin. Kotiin palaamisen sijaan Bonnie kuitenkin – vapauden ja seikkailun kaihossaan – käskee Clyden kääntyä ja ajaa pois. ”Aja aja aja!

Kuva: Marko Mäkinen

Laman autioittama maaseutu, toivon puute, kuvitelma oikeanlaisesta elämästä ja vapaudesta ajavat parivaljakkoa eteenpäin ja hitsaavat heidät yhteen. Matkalla ryöstellään huoltoasemia, kioskeja: kaikkea – ässäarpoja ja shampanjaa – ja paljon! Mutta mikään ei riitä, vaan aina täytyy keksiä jotakin uutta. Omaa paikkaa ei löydy. Puhelin soi ja perhe kaipaa. Ryöstöt menevät pieleen, ihmiset näyttävät tunnistavan ja pelko kiinnijäämisestä kasvaa. Yritys asettua paikoilleen ja ottaa jonkun toisen elämä omaksi ei ollutkaan unelmaa. Pelko ja kyllästyminen ajavat kaksikkoa eteenpäin. Mutta ihmiset tuijottavat ja virkavalta saavuttaa. ”Ammu ammu ammu!

Kuva: Marko Mäkinen

Varsinkin Essi Hellén ihastuttaa Bonniena ja Hellénin ja Markus Järvenpään välinen kemia kantaa esitystä ensimmäisen puoliajan. Teatteri Jurkan, Suomen ainoan ammattihuoneteatterin, normaali näyttämö, piskuinen huone Helsingin Kruunuhaassa, sopii ilmeisesti tälle esitykselle täydellisesti. Domino-teatteri on miljöönä aivan hurmaava, mutta sali hieman liian suuri. Näyttelijöiden luoma intensiviteetti ja käsikirjoitus tuntuivat hajoavan paikoitellen. Kuitenkin esityksen yksinkertaiset lavasteet, valaistus ja äänimaailma sekä vakuuttava näyttelijäntyö siirsivät Bonnien ja Clyden uskottavasti nykyaikaan.

Kuva: Marko Mäkinen

Esitykset Domino-teatterissa vielä 17.2., 18.2., 22.2. ja 23.2.2017 klo 19.

Bonnie ja Clyde, Teatteri Jurkka
Dramaturgia ja käsikirjoitus Iida Hämeen-Anttila ja Essi Räisänen, ohjaus Essi Räisänen, tila-, valo-, video- ja pukusuunnittelu Milla Martikainen, äänisuunnittelu Pauli Riikonen.
Rooleissa Essi Hellén ja Markus Järvenpää

Lisätietoja