Nuoruuden kipuilua Teatteri Akselissa

”Jos sä äiti kuolet, mä tapan itseni.”

Näillä synkillä sanoilla alkaa Teatteri Akselin kevään ensimmäinen näytelmä Kattona tähtitaivas, jonka ensi-ilta minulla oli ilo päästä näkemään perjantaina 27.1. Vierailuni oli samalla ensikosketukseni tähän turkulaiseen harrastajateatteriin ja ihastuinkin sen kotikutoiseen tunnelmaan. Puhumattakaan ovimiehestä, joka riisui takkini ja antoi käsisuudelman!

Johanna Thydellin palkittuun nuortenkirjaan perustuvan näytelmän keskiössä on teini-iän kynnyksellä elävä Jenna, joka on joutunut ottamaan nuoreen ikäänsä nähden hurjan määrän vastuuta eläessään kahdestaan pahalaatuista syöpää sairastavan äitinsä kanssa. Jennan elämä onkin hyvin kaksijakoista: toisaalta siihen liittyy normaaleja nuoren tytön huolia aina ihastuksista rintojen kasvamiseen, mutta samalla arkeen kuuluu valtava huoli ja vastuu sairaasta äidistä.

Kuva: Teatteri Akseli

Murrosikäisen elämää on vaikea näytellä uskottavasti – parhaiten sitä tunteiden kirjoa ilmaisee varmasti murrosikäinen itse. Vaikka roolien näyttelemiseen ei ehkä oltu saatu sellaista intensiteettiä ja herkkyyttä kuin mitä raskas aihe ja nuorten kokemusmaailman kuvaus vaativat, oli Kattona tähtitaivas kuitenkin viihdyttävää katsottavaa. Jokainen hahmo oli selkeästi oma persoonansa ja parituntinen kului hujauksessa. Jennaa näyttelevä Nelli Hautala oli parhaimmillaan kohtauksissa, missä Jennan huolen ja surun alta paljastui iloa ja pilkettä silmäkulmassa.

Kuva: Teatteri Akseli

Summa summarum: Näytelmässä oli useampia kohtauksia, joissa oli ihanaa päästä aidosti nauramaan ääneen, mutta kääntöpuolena surullisemmat kohtaukset jäivät mielestäni harmillisen ontoiksi. Tarinaltaan Kattona tähtitaivas on kuitenkin todella kaunis.

Kuva: Teatteri Akseli

Esitykset Teatteri Akselissa:
pe 27.1., su 29.1., ti 31.1., la 4.2., su 5.2., ke 8.2., pe 10.2., la 11.2., ti 14.2., to 16.2., la 18.2., su 26.2., ke 1.3., to 2.3., la 4.3., ti 7.3. ja la 11.3.

Käsikirjoitus: Johanna Thydell
Suomennos: Pipsa Lonkka
Dramatisointi: Milja Sarkola
Ohjaus: Kauno Takarautio

Rooleissa: Nelli Hautala, Emma Hentunen, Eija Mäkinen, Jarmo Selin, Sanna Rajala, Kati Uhlgren, Aatos Mickelsson, Emilia Urpo, Elina Lehtonen, Teropetteri Salminen ja Paul Elo

Lisätietoja