Tontui liikkeel Turun linnas

Jouluaika o minul itel iha lempihetkii vuodest. Mä nautin ku saa laitel jouluvaloi, poltel kynttilöi ja kaikenlaisii tontui pyörii nurkis.  Mä ku tykkään kans käydä kaikenlaisis museois, ni tää oliku nenä päähä, siis varsi passeli juttu justiins meil. Täl kertaa meinaa mentii tutustuu Turun linnan tonttupäivää marraskuun 12. päivä ja ottamaa ne tämä vuode ens askeleet jouluisii tunnelmii. Pikkupippuri saatii meitin vanhempie mukka, teiniprinsessal tuli yllätysmenoi. Tietyst.

turun-linnan-tonttupaiva

etsintapartio-vauhdis

Turun linnan tonttupäiväs oliki sit menoo ja vilsket. Mukuloi oli iha hirmusest. Jouduttii kyl odottelee tovi jos toinenki, enneku päästii ryhmän mukan tonttukierroksel. Mut yllättävä hienost muksutki jakso ootella. Mut kivoihi juttuihi onki mukavempi odotel. Mut tietyst ainaha joukos o joku, kenel sit hiukka saatto men jo yli jaksamiskynnyksen ja se ”mahdollisest” saatto näkyy siel kierroksel jokseenki vauhdikkaal menol.

linna-siistiks

sellilinnut

Tonttuopastuksel sit kuultii tarinoi erilaisit tontuist ja mitä he sit oikeest pruukaavat tehdä. Tiesittekst et tontut kuulemma laittavat sen lakkis nurinpäitte jos eivät haluu et niit nähtäis?! Opittii me iha viralline tonttutervehdyski. Nii et tonttui jos nähdää, ni voidaa oikeal taval tervehtii etteivät sit peljästy meittii. Se oli sellane ihana saduomane kierros historiallises Turun linnas. Enemmänki oltais haluttu kuunnel tarinoit ja kierros itessää meni nopiast.  Ja selkeest tontui o jo liikkeel, ku mont tonttuu meitin lisäks nähtii!

tontui-nahtii

turun-linnan-tonttu

tays-tonttu-ite

Tonttuiluu sai sit jatkaa omaantahtii linnas. Siel sai kirjotel kirjei Joulupukil, piirtää oman sadun, ettii tontun piilottamii kultasii esineit ja käydä vaiks kuuntelee satuhetkil tarinoit.  Muutenki oli lapsii ja lapsenmielisii aateltu mones kohtaa. Siel sai kokeil esimerkiks mimmoselt prinsessa- tai ritariasut tuntuis pääl, aikuisetki. Mut toiminnallisuus o ain hyvä juttu varsinki ku lapsist o kyse! Tää oli kaiken kaikkias hyvä keino ujuttaa hipune historiaa meidänki pikkupippurin mielee. Josko jottai muistais myöhemminki.

satu-tekeil

Mont tuntii meil loppuje lopuks vierähti Turun linnas. Kierreltii rauhas kattomas eri paikoi linnas ja ihmeteltii yhdes asioit. Turun linnan tontun aarrekammioki löydettii ja monenmoist muutaki jännää. Ei kuitenka parane kaikkee paljastaa, saa sit jokaine iha ite selvitel mitä kaikkee linna pitää sisällää.

turun-linnan-tontun-aarrekammio

Täst onki nyt hyvä jatkaa koton jouluun valmistautumist. Ei siis mittä tontui olis näkyny? No parei ol kiltist, varmuudeks.

Tonttu-ukon kierrokset joulukuussa 2016
Viikonloppuisin 3.–4.12, 10.–11.12 ja 17.–18.12. klo 11, 12 ja 13
Tomterunda på svenska kl. 14

Turun linnan Ritaripäivät 7.–8.1.2017

Katso myös muut opastukset, tapahtumat ja näyttelyt Turun linnan kotisivuilta!