Kapinettitason luontoelämyksiä

Sopiva retkikohde kauniin syyspäivän viettämiseen löytyi tällä kertaa Pöytyältä, jonne tädit matkasivat oppiakseen ja ennen kaikkea nauttiakseen varsinaissuomalaisesta luonnosta. Tarkoituksena oli vierailla ensin Yläneen Luontokapinetissa ja käydä sen jälkeen rentouttavalla patikkaretkellä Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Luontokapinetti 1 pieni

Yläneen Luontokapinetti on perustettu entisen kansakoulun tiloihin.

Retken pääkohde, Yläneen Luontokapinetti, on perustettu entisen kansakoulun ja neulomon tiloihin vuonna 2002. Luontotaloa ylläpitää Pöytyän kunta yhteistyössä paikallisen 4H-yhdistyksen kanssa ja se on avoinna ympärivuotisesti. Luontokoulutoiminnan ja erillisten tapahtumien lisäksi Luontokapinetti on avoinna tiettyinä viikonpäivinä myös yleisölle.

Osoita maapalloa 1 pieni

Maapallo on Luontokapinetin näyttelyssä keskiössä.

Näyttelyn ytimenä pyörii maapallo, jonka ympärille erilaiset näyttelykokonaisuudet on sijoiteltu. Laajemmat kokonaisuudet käsittelevät maa- ja kallioperää, eliöstöä, ilmakehää sekä avaruutta. Yksityiskohtaisempina teemoina esillä ovat muun muassa luonnon monimuotoisuus, erilaiset kasvi- ja eläinlajit, luontotyypit sekä pohjoisen havumetsän kehitysvaiheet. Myös ihmistoiminnan vaikutukset ympäristöön nostetaan näyttelyssä esille monilla tavoin.

Kapinetin näyttelyä 1 pieni

Näyttelyyn tutustumassa 1 pieni

Luonnon monimuotoisuutta esitellään näyttelyssä monesta eri näkökulmasta.

Aivan luontokapinetin välittömässä läheisyydessä on helppokulkuinen geologinen luontopolku, jonka varrelta löytyy maa- ja kallioperän muotoutumisesta kertovia opastauluja. Matkan varrella voi halutessaan kivuta myös korkeaan näkötorniin, josta näkymät yltävät aina Pyhäjärvelle asti.

Geologisen polun varrella olevasta näkötornista näkee aina Säkylän Pyhäjärvelle asti.

Geologisen polun varrella olevasta näkötornista näkee aina Säkylän Pyhäjärvelle asti.

Tädit koirineen halusivat kokea retkellään myös aitoja luontoelämyksiä, ja niinpä kapinetin pihasta kurvattiin ulos luontoon. Vaskijärven luonnonpuisto ja Kurjenrahkan kansallispuisto sijaitsevat molemmat noin vartin ajomatkan päässä Yläneen keskustasta, joten innokkaalle luontoretkeilijälle löytyy näiltä seuduilta hyvin valinnanvaraa. Valitsimme patikointikohteeksi Kurjenrahkan kansallispuiston sen erityisen helpon saavutettavuuden vuoksi. Siellä saatiin pitkospuita kävellen nauttia kaikessa rauhassa erämaisesta suo- ja metsäluonnosta syysauringon vielä hyväillessä lempeästi hyväntuulisten ulkoilijoiden poskia.

Kurjenrahka 1 pieni

Kurjenrahkan kansallispuiston pitkospuut houkuttelevat rentoutumaan suoluonnossa.

Kuhankuonon kivi 1 pieni

Kurjenrahkan kansallispuiston tunnetuin nähtävyys, Kuhankuonon rajakivi.

Tädit olivat retkipäiväänsä kaiken kaikkiaan hyvin tyytyväisiä. Voimme suositella Yläneen Luontokapinettia etenkin luontoretken aloituskohteeksi perheille tai pariskunnille. Kapinetista löytyy katsottavaa niin lapsille kuin kokeneemmillekin luontoharrastajille. Vierailuun kannattaa ehdottomasti yhdistää patikointi Vasikijärven luonnonpuistossa tai Kurjenrahkan kansallispuistossa. Tietoa sopivista kahviloista ja lounaspaikoista voi tiedustella Luontokapinetin henkilökunnalta.

Yläneen Luontokapinetin sivut: www.luontokapinetti.fi

PLUSSAT JA MIINUKSET

  • + Kaunis ja monipuolinen näyttely
  • + Paikallisista susista kertovan dokumentin ja multimediaesitysten katselumahdollisuus
  • + Kohde yhdistettävissä kätevästi luontoretkeen paikallisilla luonnonsuojelualueilla
  • – Olisimme kaivanneet enemmän lähellä sijaitsevien luontoretkikohteiden opastuskeskus-henkistä esittelyä: esitteitä, videoita jne.