Karusellejä vai karuja sellejä – Kakolan kierroksella menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat

1830-luvulla vangit louhivat Turussa graniittia eli kakoliittia. 2010-luvulla rakennuttajat ”louhivat” Kakolaa uuteen uskoon – omien visioidensa mukaan. Legendaarinen vankilamiljöö herättää tunteita ja keskustelua.

kakola1

Kaikille Turku-tietoisille lienee selvää, että Kakolan alue on Turun kiinnostavimpia kohteita. Kun vankilatoiminta vuonna 2007 siirtyi Saramäkeen, Kakolan kohtalo jäi avoimeksi. Nyt osin restauroituja ja remontoituja arvokiinteistöjä myydään asunnoiksi. Ja samalla pohditaan, mitä kaikkea muuta toimintaa vankila-alueelle voidaan sijoittaa.

kakola11

Visit Turku (aiemmalta nimeltään Turku Touring) on järjestänyt yleisömenestykseksi osoittautuneita opastettuja kierroksia Kakolassa vuodesta 2008 lähtien. Kuten saamme kuulla, kierrosten luonne on luonnollisesti muuttunut vuosien varrella. Ensimmäisinä vuosina sellit ovat olleet täysin autenttisessa kunnossa vankien jäljiltä, ja omaa näkökulmaansa Kakola-visiittiin on käynyt antamassa jopa kuuluisa ”Volvo” Markkanen. Vuosien saatossa matkailutuotetta on jalostettu, vankien ja vartijoiden kokemuksia kerätty, turvallisuusnäkökohtia mietitty, ja tiettyjä osia vankilasta suljettu ja avattu. Selvää on, että brändäys on ollut harkittua ja kannattavaa.

kakola2

kakola4

Olen reissannut vuosia itsekseni, ja heti turistibussiin astuttuani muistan, miksi. Olen omatoiminen, ja haluan määritellä aikatauluni itse. Täällä, pätevän oppaan toimesta aikataulu tehdään heti selväksi ja korostetaan ryhmän yhdessä pysymistä, mikä tietysti haastavassa vankilamiljöössä onkin tarpeen. Matkalla kohteeseen saadaan tiiviisti perustiedot Kakolan historiasta sekä siitä, mihin osiin päästään tutustumaan.

kakola5

Mietin aluksi, olenko tullut asuntoesittelyyn. Tiesin, että kierrokseen kuuluu Kakolan uusien tuulien kertominen, mutta turhauduin silti hieman. Kaltereita, kiitos!

kakola15

kakola18

Tyttökuvia, seiniin raapustettuja kalentereita, virikkeettömiä sellejä… Kiertelemme selliosastoja oppaamme tarinoidessa vankien ja vartijoiden arjesta. Joissakin selleissä on vielä jäljellä aitoa ”tunnelmaa” kirjoituksineen ja kuvineen, mutta yleisesti nähtävissä on jo muutos asuinrakennuksiksi. En voi olla vertaamatta tätä 2015 Lääninvankilassa järjestettyyn Valtio+ -näyttelyyn. Siellä tuli kylmät väreet, täällä ei…

kakola3

kakola8

Itselleni mielenkiintoisin hetki oli, kun jäin kuvaamaan tiloja. Autenttisuutta ei voi simuloida, mutta tuossa hetken yksinäisyydessäni aistin suljetun paikan kammoa ja ahdistuneisuutta. Sain hyvin kuviteltua itseni kiven sisään.

kakola17

Koska kyse on turistinähtävyydestä, vankila-alueelle on avattu myös viihtyisä kahvila. Kierroksen päätteeksi vankilanjohtajan pihalla on tarjolla viilalla koristeltua Kakolan kakkua ja mielenkiintoinen valokuvanäyttely vankilan historiasta.

kakola19

kakola21

Turun linna ja keskiaika on nähty, linnatuomio ja Kakolan aika tulevat!

 

Loppuhuomautus: Kakola-kierroksista tulevien vuosien osalta ei ole vielä tietoa.