Lumen olemus Aurinkobaletissa

Aurinkobaletti, If You Snow Away, tanssija Elina Raskinmäki, kuva Juha Lukala

Aurinkobaletti, If You Snow Away, tanssija Elina Raskinmäki, kuva Juha Lukala

”Puškin rakastaa kivien heittelemistä. Mutta vielä enemmän hän rakasti vaimoaan Natalia Nikolajevnaa.”

Näin dramaattisesti alkoi Aurinkobaletin vakiovieraisiin kuuluvan koreografi Sasha Pepeljajevin uusin teos If You Snow Away. Tehdasfestivaali Manifestin ensi-illalla avannut tanssiteos toi Manilla-teatterin näyttämölle vähän vinksahtaneen lumen, kauneuden, rakkauden ja mustasukkaisuuden maailman, jossa nykytanssi yhdistyi videotaiteeseen. Ensi-iltayleisö hurmaantui teoksesta niin etteivät aplodit meinanneet loppua ja esiintyjät päästä lavalta vapaalle.

Aurinkobaletti, If You Snow Away, tanssijat Elina Raskinmäki ja Patrick Di Quirico, kuva Juha Lukala

Aurinkobaletti, If You Snow Away, tanssijat Elina Raskinmäki ja Patrick Di Quirico, kuva Juha Lukala

If You Snow Awayta kuvaillaan tanssiteokseksi lumesta. Tanssillisesti upeimpia kohtia olikin lumihiutaleiden hypnoottinen ja tihentyvä tanssi. Lumen lisäksi teos kertoi runoilija ja kirjailija Alexander Puškinin Lumimyrsky-novellin kirjoittamisesta sekä kirjailijan traagisesta rakkaudesta ja kuolemasta. Puolitoistatuntia kestänyt esitys oli intensiivinen elämys: herkkyys vaihtui hetkessä vimmaisuuteen ja haikeus hulvattomaan huumoriin. Synkkiä teemoja kevennettiinkin tekemällä rakkaudesta, mustasukkaisuudesta ja miesten kaksintaisteluvimmasta hykerryttävän naurettavia.

Vas. Patrick Di Quirico, Elina Raiskinmäki, Päivi Kujansuu, kuva Juha Lukala

Vas. Patrick Di Quirico, Elina Raiskinmäki, Päivi Kujansuu, kuva Juha Lukala

Seisomassa Mikko Kaikkonen, lattialla (vas.) Elina Raiskinmäki, Päivi Kujansuu, Patrick Di Quirico, Urmas Poolamets kuva Juha Lukaka

Seisomassa Mikko Kaikkonen, lattialla (vas.) Elina Raiskinmäki, Päivi Kujansuu, Patrick Di Quirico, Urmas Poolamets kuva Juha Lukaka

Sasha Pepeljajevin koreografia ja teokseen luoma maailma olivat vaikuttavia. Aurinkobaletin karismaattiset tanssijat Mikko Kaikkonen, Päivi Kujansuu, Urmas Poolamets, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki hurmasivat monipuolisuudellaan. Erityisen toimiva oli Sergei Illarionovin puvustus.

Tämä maaginen lumihiutaleiden tanssi on vaikeasti sanoin kuvailtavissa. Se kannattaa nähdä ja kokea itse.

If You Snow Away Manilla-teatterissa jälleen 30.9. ja lokakuussa.
Esitysajat ja liput: www.aurinkobaletti.fi

Elina Raskinmäki, kuva Juha Lukala

Elina Raskinmäki, kuva Juha Lukala

P.S: Kulttuuritehdas Manilla viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhlia, jonka kunniaksi tehtaalla on syyskuussa kaikenlaista erikoisohjelmaa. Tehdasfestivaali Manifestissa tanssia, sirkusta ja teatteria 18.9. saakka, ks. ohjelma.