Kaupungin ihmeitä ja tarinoita – Koiramäen lasten kaupunkikierros antaa ”lapsellisia” avaimia Turun historiaan

Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjat olivat lapsuuteni ehdottomia suosikkeja. Turussa Kunnaksen Koiramäen lapset kaupungissa -kirjan innoittamia lapsille suunnattuja kaupunkikierroksia on järjestetty jo yli 20 vuotta. Kaupungin historiassa, tarinoissa ja kertomisen tavassa on oltava jotakin taikaa, jos kiinnostus on säilynyt näin kauan. Tämän kolmetuntisen kierroksen kohteina ovat Turun linna, Sigyn-laiva ja Luostarinmäen käsityöläismuseo. Luvassa on Turku-tietoutta ja historiaa lapsille sopivassa muodossa. Kierroksen ilmoitetaan sopivan parhaiten 4–12 -vuotiaille, sekä sopivasti lapsenmielisille aikuisille.

IMG_4796

Koiramäki-bussiin nousee parikymmenpäinen joukko melko pieniä lapsia vanhempineen. Sekä ainoana yksinäisenä aikuisena minä. Epäileväisenä: Saakohan aikuinen tästä mitään irti, onko tämä pelkästään lässytystä muksuille. Oppaanamme on ”mamselli Katariina”, tyylikkäästi pukeutuneena. Apunaan hänellä on piikatytöt Alina ja Liina. Bussia kuljettaa ”Juho-serkku”. Kunnaksen kirjassa Koiramäen lapset Elsa ja Kille ovat päässeet elämänsä ensimmäiselle pitkälle kaupunkimatkalle, jolla riittää nähtävää ja opittavaa. Oppaamme nimeääkin meidät kaikki tytöt Elsoiksi ja pojat Killeiksi, jotta joukon paimentaminen kohteissa olisi helppoa. Mukana on niin pieniä lapsia, että varmistellaan muun muassa oikean ja vasemman tunnistaminen, ettei sitten mikään nähtävyys mene ohi.

IMG_4797

Koska sekä turkulaisten että turistien on käytävä Förillä, starttaamme kierroksen edestakaisella matkalla välillä toispuol – tälpuol – toispuol. Monet lapsista ovat tämän legendaarisen risteilyn konkareita, mutta ensikertalaisiakin löytyy. Ja myönnän, välillä itsellänikin menee sekaisin, että missä se toispuol nyt olikaan…

IMG_4806

Föriltä Turun linnaan, jossa tutkittavaa olisi tietysti koko päiväksi. Tähän kierrokseen on valittu pieniä makupaloja pitkästä historiasta. Kuulemme veljesten välisestä valtataistelusta (Juhana III vs. Eerik XIV), hovin uusista ja eriskummallisista ruokalajeista ja siitä, kuinka Katariina Jagellonican lanseeraamilla haarukoilla ei alkuun osattu syödä, vaan pisteltiin reikiä poskiin. Yhtenä kantavana tarinalinjana on linnan Tonttu, jonka aarrekammiossa käymme. Sieltä löytyy mystinen avain, joka sopii vain yhteen tiettyyn mystiseen oveen. Mamsellin avatessa oven ilmassa on jännityksen tuntua.

IMG_4853

Koska linnassa on paljon portaita ja ahtaitakin paikkoja, opas varoittelee fiksusti lapsia ja kehottaa pitämään aikuisen kädestä kiinni. Kädestä täytyy pitää kiinni toisestakin syystä, sillä oven takaa ikkunalta löytyy nukkumasta hieman äkäinen hahmo. Merimies Henriksson on värikkäiden vaiheiden jälkeen päätynyt linnaan, ja näköjään vetäissyt prinsessaruususet. Yli sadan vuoden unet ovat tehneet tehtävänsä – Henriksson on pudonnut kehityksen kelkasta. Mutta kerrottavaa hänellä on. Ja näytettävää, kuten tuttu Sigyn-paatti.

IMG_4875

En tiedä, onko tässä jokin mies vs. nainen -asetelma, jonka lapsetkin tiedostavat. Vai onko eläväinen merimies vain hahmona kiinnostavampi kuin tyynen rauhallinen mamselli. Joka tapauksessa seurueen lapset heräävät. Kommentteja ja kysymyksiä satelee aivan eri tavalla kuin aiemmin.

IMG_4862

Sigynillä huomaa, miten laivat ja meri kiinnostavat niin lapsia kuin aikuisiakin. Henriksson esittelee alustaan ja tarinoi värikkääseen tyyliinsä. Jos linnassa ote paikoin herpaantui, laivalla kaikkien huomio on tässä ja nyt. Aikuisen näkökulmasta on kiinnostava seurata lasten reaktioita. Tärkeintä on se, miten historian faktoja upotetaan kertomukseen, miten asiat kerrotaan ja miten opas eli näyttelevä henkilö uppoutuu rooliinsa. Fyysinen ja puhetta pulppuava Henriksson on mies paikallaan.

IMG_4881

Laivan tervantuoksussa Henriksson muistaakin yhtäkkiä vaimonsa ja kotitalonsa. Seikkailijalle iskee koti-ikävä, jonka siivittämänä pääsemme siirtymään kierroksen viimeiseen kohteeseen Luostarinmäelle. Tällä bussimatkalla etenkin tätä aikuista hykerrytti hahmojen välinen dialogi. Mamselli valistaa nykyaikaan herännyttä Henrikssonia, jolle kaikki nyky-Turussa on uutta ja ihmeellistä. Nämä keskustelut menevät luonnollisesti lapsilta ohi, mutta matkalla ehditään käsitellä eurot, Turun tauti, Wikke, jokilaivat ja paljon muuta niin periturkulaista.

IMG_4929

Vessa- ja jäätelötauon jälkeen sukelletaan käsityöläismuseon tunnelmaan. Henriksson poimii anteeksipyyntökukat vaimolleen, ja varovasti astellaan kotitalon portista sisään. Luostarinmäen pysähtynyt maailma viehättää, Henriksson kohtaa vaimonsa ja kaikki on hyvin. Koska kotiinpaluu on onnistunut, pääsemme sisään kurkistamaan pariskunnan arkitoimiin. Miljöö on juuri niin kuin sen muistan Kunnaksen Koiramäen talossa -kirjan piirroksista. Kierroksen päätteeksi puodista saadaan ”truutit” eli hieman makeisia mukaan. Bussissa kaikille jaetaan vielä muistoksi kaupunkiretkidiplomit.

IMG_4904

Mitä jäi käteen? Yllättävän paljon. Kierros on toteutettu lasten ehdoilla. Lapset huomioidaan historiallisia faktoja elävöittäen ja kiinnostavien hahmojen kautta. Mutta myös niin, että aikuinenkin saa paljon irti. Vaihtuvilla oppailla on tietty tarkka käsikirjoitus, jossa on pysyttävä. Toki jokainen opas on oma persoonansa, joten siltä osin kierros luonnollisesti elää. Oman haasteensa luo lasten laaja ikäskaala. Nytkin mukana oli pientä väkeä sylivauvasta noin kymmenvuotiaaseen. Ja tähän henkilökohtainen mielipiteeni: itkevät sylivauvat eivät kuulu tälle kierrokselle: kolme tuntia on pitkä aika ja tämä kierros vaatii myös keskittymistä. Sekä lapsilta että aikuisilta. Parasta asiantuntevien ja eläytyvien oppaiden lisäksi oli lasten aitous: Kiinnostus on kokonaisvaltaista. Koiramäki koukuttaa.

Koiramäen lasten kaupunkikierros
Osta liput Visit Turun verkkokaupasta