Merta ja metsää, historiaa ja harvinaisuuksia – saaristoristeily Örölle

Suomen saarten suurin tykki, harvinaisia luontoelämyksiä, Turun ainutlaatuinen saaristo. Risteily-yrittäjä Rosita on osunut nappiin ottaessaan valikoimiinsa viime vuonna turismille avautuneen Örön saaren. Entinen sotilasalue aukenee rannikkopuolustuksen jälkeen nyt myös matkailijoille.
Suljettuna sota-alueena sata vuotta ollut linnakesaari haluaa nyt näyttää saaristomme parhaita puolia. Tarjolla on koskematonta luontoa, uhanalaisia lajeja, merta ja rauhaa. Ja ilmeisen kasvavaa turismia.

WP_20160702_08_38_33_Pro

”Ro-ro- alus tarkoittaa laivaa, johon kuormaus tapahtuu aluksen sivusta, perästä tai keulasta rullaten, eikä sen lastaamisessa tarvita nosturia”. Meitä kuljettava M/S Kökar on Rositan tuorein laivuehankinta. Ulkoisesti karuhko, mutta hyvin varusteltu saaristoalus.

WP_20160702_11_07_55_Pro

Lippujen myynti laittaa porukan jonottamaan. Luulin olevani paikalla ajoissa, mutta kysyntä kesän ensimmäiselle risteilylle taitaa yllättää järjestäjät. Saan paatilta seisomapaikan. Joka osoittautuu parhaimmaksi. Näköalat kaikkiin suuntiin.

WP_20160702_16_51_26_Pro

Meri on aina yhtä kutsuva. Viime kesänä sain aistia sitä purjeveneestä käsin, nyt isommassa paatissa ja moottorin pauhussa. Purjeveneen hiljaisuudessa on tietty rauha, jota kaipaan nyt. Moottorista ja huonosta äänentoistosta johtuen missaan suurimmaksi osaksi oppaanamme olevan luonto-, lintu- ja saaristoasiantuntija Seppo Sällylän infot. Sen sijaan fiilistelen Turun saariston maisemia, joita entisestään korostaa matkalla tarjottu lohikeitto saaristolaislimppuineen.

WP_20160702_11_41_13_Pro

Rantaudumme Örölle noin neljän ja puolen tunnin risteilyn jälkeen. Saareen on aikaa tutustua reilut kolme tuntia. Marssi (huomaa sotilassaaren termistö) kohti saaren toista kärkeä suoritetaan jalkapatikassa, kilometrejä kertyy noin 2,5. Jos hiekkatien nimi on Pitkä Ikävä, en voi kuin viihtyä. Sällylä opastaa ryhmän ydinjoukkoa, itse jään kuvaamaan luontoa.

WP_20160702_13_38_31_Pro

Öröä on viimeisen vuoden aikana selkeästi markkinoitu matkailijoille, ja se näköjään kannattanut. Tänään saaren ottavat haltuun turistien lisäksi myös juoksijat. Örö Kymppi – Tian – osallistujat hikoilevat meitä ”sunnuntaikävelijöitä” vastaan.

WP_20160702_15_14_59_Pro

Oppaan perässä kulkemisen sijasta teen saarella omat mutkani. Tsekkaan pikaisesti ”pakollisen nähtävyyden” eli sotilasalueen 12 tuuman tykin, jolla on ammuttu Bengtskärin taistelussa 1941. Örö on ollut tärkeä rannikkopuolustusalue Venäjän tsaarin ajoista lähtien. Päänähtävyyksiä ovatkin hyvin säilyneet kasarmialueet, järeät Obuhov-tykit, puolustusasemat ja linnoitteet. Linnakehistoriansa johdosta saari on myös huomattava uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymä.

WP_20160702_14_41_55_Pro

Örö käsittää kaksisataa hehtaaria luonnontilaista metsää, hiekkaisia ja kivisiä rantoja, komeita niemennokkia sekä hienoja ketoja ja nummia. Saari sijaitsee avoimen Itämeren äärellä, jossa rannaton horisontti on näkyvissä lähiluotojen takana etelän ja lounaan suunnassa. Muuttolinnut käyttävät saarta pysähdyspaikkanaan, ja perhoskanta on hämmästyttävän runsaslukuinen. Myös kasvisto on ainutlaatuinen – nummilla kasvavat todelliset kasviharvinaisuudet: lännenkylmänkukka ja etelänkylmänkukka esiintyvät Örössä maamme ainoilla kasvupaikoilla. Ei siis ihme, että lähes sata vuotta maihinnousukiellossa ollut saari houkuttaa luontomatkailijoita.

WP_20160702_13_57_46_Pro

Rajatun ajan takia retkeilypolut jäävät tutkimatta. Parkkeeraan itseni kalliolle kuuntelemaan merta. Käväisen myös vierasvenesatamassa, jonka purjehtijat ovat kansoittaneet. Saarelta löytyy ravintolaa, majoitusta, saunaa, kauppaa sekä vanhoja armeijan fillareita, jos kävely kyllästyttää. Tänne voisin helposti unohtaa itseni…

WP_20160702_15_18_51_Pro

Kun haluaa tunnelmoida mahdollisimman kauan kallioilla, Pitkä ikävä on lähes juostava ehtiäkseen määräaikaan mennessä takaisin paatillemme. Paluumatkalla osa porukasta näyttää torkkuvan. Itse en sulje silmiäni sekunniksikaan.

WP_20160702_14_53_15_Pro

Turun saaristo on sellainen aarrearkku, josta ammennan voimaa raskaaseen talveen. Lämmin ilta, laskeva aurinko ja purjeveneet viimeistelevät täydellisen päivän. Turkulaiset, saaristo on tässä, hyödyntäkää sen tarjoamat mahdollisuudet!

Päiväretki Örön saarelle

Osta liput Visit Turun verkkokaupausta

Visit Turku – Rosita

Visit Turku – Örön linnakesaari