Vepsä – virkistysalue keskellä Airistoa

Aina aurinkoinen Turku ei pettänyt tälläkään kertaa. Ensin käynti eväsostoksilla ja sitten parkkipaikan etsintään. Aurajoen viereiset, Läntisen Rantakadun parkkipaikat olivat aikarajoitettuja (hyviä siis päiväretkeläisille), mutta Linnakadulta löytyi paljon maksutonta tilaa. Vepsään liikennöi kesäaikana kolme päivittäistä vuoroa. Lähtöpaikka M/S Lilyllä on Martinsillan alapuolella lähellä Vaakahuonetta. Kylttiä kaipailin, niin kuin joku muukin.

kuva 1 - kopio

Alukseen pääsi hyvin lastenvaunujen kanssa. Ystävällinen henkilökunta neuvoi jättämään matkatavarat niille varattuun paikkaan ja lupasivat huolehtia laukuistamme. Suuntasimme suoraan aurinkokannelle katselemaan maisemia. Matka Vepsään kesti noin tunnin. Maisemat Aurajoella ja Turun saaristossa olivat ihanat, koko matka meni aivan liian nopeasti.

kuva 2 - kopio

Vepsässä, entisessä salakuljettajien kätköpaikassa, nykyisellä Turun kaupungin virkistysalueella, meitä vastassa oli joutsenpariskunta. Löysimme helposti saaren kesäravintolan, josta saimme lunastaa mökin avaimen sekä liinavaatteet. Mukaan olisi panttia vastaan saanut myös ruokailuvälineet, joita mökeissä ei ole, mutta huomioimme tuon jo eväsostoksilla.

kuva 3 - kopio

Mökki löytyi yhtä helposti, 17 hehtaarin saaressa ei suunnistustaidotonkaan pääse eksymään. Esteettömyys oli myös huomioitu, vaunuilla pääsi kivasti joka paikkaan.

kuva 4 - kopio

Mökki oli tilava ja viihtyisä. Vettä ei mökkiin tullut, mutta sen sai mökin takaa. Mökin läheisyydessä oli myös saniteettitilat. Kerran kävimme puuceessäkin, mutta 4-vuotias ei suostunut siellä asioitaan hoitamaan. Vauvan hoitopöytää olisin tarvinnut, sitä ei wc eikä saunatiloissa ollut.

kuva 5 - kopio

Ruuan ja pienen levon jälkeen lähdimme tutkimaan saarta ja onkimaan. Kalat eivät olleet nyt kiinnostuneita madoistamme, mutta lokki kävi nappaamassa muutaman.

kuva 6 - kopio

Luontopolkua pitkin lähdimme perheen teinin kanssa näköalapaikalle. Kipuaminen kallion päälle oli jännittävää.

kuva 7 - kopio

Airiston maisemat olivat kerta kaikkiaan upeat.

kuva 8 - kopio

Laskeutuminen kallion päältä oli vieläkin jännittävämpää. Meidän piti tulla alas laskeutumisköyttä apuna käyttäen, mutta käärme peläytti meidät pahanpäiväisesti ja palasimme takaisin alas samaa reittiä kuin tulimme ylös.

kuva 9 - kopio

Illan päätteeksi kävimme vielä saunomassa ja heittämässä talviturkit mereen. Grillasimme kauniita maisemia katsellessa ja pojat tekivät mielestään oikean aarrelöydön.

kuva 10 - kopio

Aamulla mökkiä siivotessa ja tavaroita takaisin pakatessa päätimme tulla vielä tänä kesänä Vepsään uudelleen. Aika oli mennyt niin nopeasti saaresta nauttiessa ettemme olleet ehtineet esimerkiksi ollenkaan vuokraamaan venettä, pelaamaan minigolfia tai käymään lasten leikkipaikalla. Toisaalta voisi olla erilaista lähteä päiväretken sijasta vaikkapa telttailemaan Vepsään.

Lopuksi kävimme vielä kahvilla ja jäätelöllä ravintolassa, ennen kotimatkaa M/S Lilyllä.

kuva 11 - kopio

Suosittelen!

www.visitturku.fi/vepsa
www.vepsa.fi

Katso myös:
Reittiliikenne Vepsään
Mökkivuokraus Visit Turun verkkokaupassa