Töissä merellä

Toukokuun puolivälissä merikeskus Forum Marinumissa aukesi uusi Töissä merellä -päänäyttely, jossa merenkulun erikoismuseon esineistöä esitellään uudella tavalla, merellä työskennelleiden henkilöiden kautta. Näyttelyä on suunniteltu ja rakennettu asiakasraadin avulla, joten museoammattilaisten lisäksi museokävijät ovat olleet rakentamassa näyttelyä. Tämähän täytyi nähdä!

Kuva1

Eräs päivä siis kaappasin seuralaisekseni merimiehen mukaan museoon. Suuntasimme aurinkoisena päivänä katsomaan veneitä sisätiloihin – se kuulemma nauratti merimiehen kollegoita. Ensimmäiseksi osuimme ihailemaan kymmenien ellei satojen veneiden moottorien kokoelmaa, jotka peittivät korkean huoneen lattiasta kattoon. Seuraava vaikuttava näky oli päänäyttelyn aloittava, upea museon varastosta esiin kaivettu karttapallo, jolle seuraa pitivät vanhojen alusten keulakuvat.

KUVA2

Näyttelyssä merenkulkua tarkastellaan henkilöiden lähtökohdista, merellä työtänsä tehneiden ihmisten näkökulmasta. Esiin oli poimittu mielenkiintoisia henkilöhahmoja eri työtehtävistä: mukana oli niin messipoikaa kuin merikapteenia, sekä muinaisten merimiesten perhe, joka on saattanut ikävöidä merimiestä kotiin kuukausia, jopa vuosia. Kaiken kaikkiaan näyttelyssä oli aivan valtavasti katseltavaa ja luettavaa. Minua ihmislähtöinen näkökulma aiheeseen ja historiaan innosti, mutta myös tekniikasta kiinnostuneille riittää katseltavaa.

KUVA3

Kuuntelimme esimerkiksi esittelyn vuonna 1970 rakennetusta öljytankkeri Enskeristä, jonka miehistön määrä herätti merimiehessäkin ihmetystä. Joka hommaa varten oli oma tekijänsä ja mukana oli esimerkiksi muutama venemies, joita tarvittiin, JOS Persianlahdella työskennellyt alus kohtasi kapeassa kanavassa vastaantulevaa liikennettä ja joutui pysähtymään. Muitakin alusten ja ihmisten kertomuksia saattoi kuunnella: näyttelyssä käytettiinkin paljon valoja, ääntä, esineitä sekä esillä oli paljon kosketeltavaa. Uutta tietoa tuli melkeinpä ähkyyn saakka (minulle, ei merimiehelle), mutta onneksi näyttelyssä pääsi eläytymään esimerkiksi eloon sukellusveneessä ja kiipeämään korkealle katsomaan näyttelyä uudesta kulmasta, yläpuolelta.

KUVA4

Forum Marinumin museovierailuun kannattaa varata aikaa, eikä mennä kiertämään väsyneenä tai nälkäisenä. Perusnäyttelyn lisäksi Forum Marinumilla riittää nimittäin muutakin katsottavaa: suomalaisen laivanrakennusteollisuuden historiasta kertova näyttely ja venekokoelma, Bore-laivan näyttely, kaunis fregatti Suomen Joutsen, tykkivene Karjala ja miinalaiva Keihässalmi. Myös maailman viimeinen valtameriliikenteessä purjehtinut puurakenteinen kauppalaiva Sigyn on taas avattu yleisölle, vaikkakaan ei ihan yhtä komeana kuin normaalisti, sillä sen vaurioitunut takila on kunnostettavana. Vierailuun saa siis kulumaan tunteja, vaikka koko päivän jos jaksamista riittää.

KUVA5

www.forum-marinum.fi
visitturku.fi – Forum Marinum