Katedraali soi: Turun Taikahuilun tähdet Tuomiokirkossa

Turun Tuomiokirkko oli ääriään myöten täynnä, kun saavuimme ystävättäreni kanssa kuuntelemaan Turun Taikahuilun tähtiä Katedraali soi –konserttisarjan osaan 8.2.2016.

Katedraalisoi_2016

Allekirjoittaneelle kyse oli ensimmäisestä klassisen musiikin konsertista kirkossa. Aiemmin olin kuullut nk. ooppera- ja operettitähtiä lähinnä joulukonserteissa Turkuhallissa.
Vaikka olimme hyvissä ajoin paikalla, emme päässeet takarivejä edemmäksi. Päätimme, ettemme anna tolpan häiritä näkyvyyttä – kuunteluhan oli pääasia.
Solisteja oli kolme, joista tunsin entuudestaan vain Waltteri Torikan, hänetkin puhtaasti MTV3:sen Tähdet, tähdet –ohjelmasta. Susanna Andersson ja Sam Furness olivat täysin vieraita minulle. Urkurina oli Ilpo Laspas.

Waltteri_IMG_7994

Konsertti alkoi Mozartin Taikahuilun alkusoitolla, jossa ”äänessä” oli vain urkuri. Ensimmäisenä solisteista lattian valtasi Sam Furness kahdella laulullaan, joista tunnistin Cosi fan tutte – oopperassa kuullut U’aura amorosa. Ensi alkuun epäilin, kuuluuko solistien ääni meille asti, mutta kyllä kuului. Vaikka kirkon katto on tosi korkealla, ääni kyllä kantoi komeasti kaikkialle!
Waltteri Torikan ensimmäisistä kolmesta laulusta en harmikseni tunnistanut ainuttakaan, mutta eipä se nautintoa haitannut. Hieno ääni!

Itselleni konsertin koskettavin hetki oli Susanna Anderssonin esitys Händelin Lascia ch’io pianga. En uskaltanut hengittää, en nielaista, en liikkua, ja jälkeenpäin ystävättäreni sanoi, että varmasti olisi kuullut nuppineulan putoamisen – taisivat kaikki muutkin kirkon penkeillä pidättää hengitystään. Kerta kaikkiaan mahtava ääni ja soi niin puhtaasti ja kauniisti!

Susanna-Andersson

Viimeisenä numerona Oi muistatko vielä sen virren soi komeasti Waltteri Torikan esittämänä. Tässä vaiheessa ystävättäreni kyynelehti melkoisesti. Hän kertoi sen olleen äitinsä lempivirsi.
Konsertin jälkeen olo oli aavistuksen surumielinen, ilmeisesti kokonaisuus oli rakennettukin niin. Jollakin tapaa se tuntui myös melko uskonnolliselta, mikä luonnollisesti sopii kirkkoon. Tuomiokirkko itsessään toimi yllättävän hyvin tämän kaltaisille konserteille. Mikäli konsertti olisi kestänyt kauemmin, olisi istuminen kovilla puupenkeillä varmasti alkanut haitata, mutta vielä ei takalisto ehtinyt puutumaan.

Konsertin innoittamina ostimme samaisen ystävättäreni kanssa liput Torikan 18.8. samassa paikassa järjestettävään kynttilänvalokonserttiin, jossa Torikka tulkitsee Tapio Rautavaaran musiikkia ja viihdesävelmiä kitaran ja kontrabasson kanssa. Saapa nähdä, miten ko. laulut soivat isossa kirkossa.

www.turkumusicfestival.fi
www.visitturku.fi/turun-musiikkijuhlat_fi