Uusia ääniä uudesta maailmasta

Pahaenteisestä rummutuksesta sumuiseen kaupunkiin ja agenttielokuvaan – sellaisissa tunnelmissa liikuttiin Turun konserttitalossa viime perjantaina, kun patarummut pääsivät konsertin keskiöön.

Kuva1

22. huhtikuuta Turun filharmonisen orkesterin Uusi maailma -konsertissa kuultiin Kalevi Ahon TFO:lle ja sen patarumpali Ari-Pekka Mäenpäälle säveltämä Konsertto patarummuille ja orkesterille sekä Antonín Dvořákin Sinfonia nro 9. Konserttitalossa kävi jännittynyt kuhina ja tunnelma oli odottava, sillä patarumpukonserton kohdalla kyse oli kantaesityksestä.

Kuva2

Patarumpu yllätti minut ja seuralaiseni monipuolisuudellaan, kun konserton alun hiljaisen painostavista, suorastaan pahaa enteilevistä melodioista siirryttiin agenttielokuvan tunnelmiin – ainakin meidän mielissämme. Ahon vinkeä sävellys ihastutti muitakin ja sai lopuksi riehakkaat aplodit bravo-huutojen kera.

Kuva3

Konsertin toisella väliajalla kuultiin tšekkiläisen säveltäjän Antonín Dvořákin (1841 – 1904) Sinfonia nro 9,Uudesta maailmasta. Tätä sinfoniaa on käytetty monissa tv-sarjoissa, elokuvissa ja peleissä, joten se kuulosti tutulta, mutta samalla raikkaalta – ja voi niin kauniilta! Dvořák muutti aikanaan perheineen Euroopasta Yhdysvaltoihin, jossa hänen toivottiin rakentavan mantereelle kokonaan uuden musiikillisen maailman. Dvořák ravisteli amerikkalaisia kulttuuripiirejä etsittyään vaikutteita kansan parista, mustan väestön musiikista ja intiaanisävelmistä, ja ne vaikutteet kuuluivat nytkin.

Kuva4

Konsertista poistuimme hymy korvissa ja piristyneinä: elävän musiikin ja varsinkin klassisen äärellä sitä tuntee olevansa hetken osa jotakin suurempaa. Suosittelen muillekin, varsinkin kun TFO:n vastikään julkaistu syksyn ohjelmisto (http://www.tfo.fi/fi/uutiset/2016-04-12_tfon-syyskauden-kohokohtina-nuoria-kilpailumenestyjia-musiikkikomedia-ja) sisältää aikamoisia houkutuksia. Onneksi liput konsertteihin eivät ole kalliita – opiskelijoille lysti on itse asiassa halvempaa kuin leffassa käynti. Itse aion syksyllä kuunnella ainakin scifi-teemaista We come in peace -konserttia (http://www.tfo.fi/fi/tapahtuma/we-come-peace) ja myös Olli Mustosen pianotaiturointikin (http://www.tfo.fi/fi/tapahtuma/triptyykki-0) kiinnostaisi.

Kuva5

P.S: TFO:n sivuilta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista, kuten esittelyt kaikista muusikoista, syksyn 2016 ohjelmiston Spotify-soittolista ja muun muassa Taputin eli Uuden konserttivieraan opas. (https://issuu.com/kulttuuriaturussa/docs/taputin_a6_8s_lr) Sieltä saa vinkkejä mm. konserttiin pukeutumiseen (vapaa) ja vastataan kysymykseen: ”APUA, milloin taputan?” (ainakin silloin kuin muutkin).